Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, achitat pentru luare de mită. Decizia ÎCCJ nu este definitivă
Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost achitat, vineri, pentru luare de mită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia magistraţilor nefiind definitivă. De asemenea, judecătorii au mai hotărât încetarea procesului penal pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
Fostul ministru a fost acuzat că a primit sume mari de bani de la doi oameni de afaceri pentru a menţine sau a numi în conducerea a cinci spitale persoane apropiate celor doi.
ÎCCJ a anunţat, vineri, că judecătorii au decis cu unanimitate, încetarea procesului penal în privinţa lui Nicolae Bănicioiu, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Aceeaşi decizie a fost luată şi pentru Cătălina Alexandra Furtună, judecată în acelaşi dosar pentru complicitate la trafic de influenţă.
Instanţa a mai decis confiscarea de la Nicolae Bănicioiu a sumelor de 895.127,91 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013, distribuite de Hemos Med SRL, şi 396.994,21 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013, distribuite de SC Disan Ortomed SRL, bani primiţi de inculpat în schimbul traficării influenţei în intervalul 26.02.2014 – 27.10.2014.
Menţine măsurile asiguratorii dispuse faţă de inculpatul Bănicioiu Nicolae în dosarul nr. 528/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, menţinute anterior în cauză prin încheierea din 14.06.2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în limita sumei confiscate, respectiv 1.292.122, 12 lei.
De asemenea, magistraţii au mai decis cu unanimitate să menţină măsurile asiguratorii dispuse faţă de Nicolae Bănicioiu, limita sumei confiscate, respectiv 1.292.122, 12 lei.
Completul de judecată a decis cu majoritate achitarea lui Bănicioiu pentru luare de mită, constatând că fapta nu există. Aceeaşi hotărâre a fost luată şi în cazul Cătălinei Alexandra Furtună. Instanţa a mai stabilit ridicarea măsurilor asiguratorii dispuse faţă de femeie.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
ÎCCJ a precizat că a existat şi o opinie separată, în sensul condamnării lui Nicolae Bănicioiu pentru luare de mită şi a Cătălinei Alexandra Furtună pentru complicitate de luare de mită, la câte o pedeapsă cu închisoarea cu executare şi pentru confiscarea sumelor de bani dobândite ca urmare a comiterii infracţiunilor, respectiv sumele de 679.339,42 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. Hemos Med S.R.L., aferente anului 2014, 1.126.602,93 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. Disan Ortomed S.R.L., aferente anului 2014, şi 806.447,14 lei, reprezentând dividende primite de la S.C. Disan Ortomed S.R.L., aferente anului 2015.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în 2021, în stare de libertate, a lui Nicolae Bănicioiu, la data faptelor ministru al Tineretului şi Sporturilor, respectiv ministru al sănătăţii, pentru trafic de influenţă şi luare de mită, şi a unei persoane fizice, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.
DNA arată, în rechizitoriu, că în perioada 21 decembrie 2012 - 7 aprilie 2015, când ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcţie, Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în dosar) şi ulterior ar fi primit în numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/institute.
Procurorii susţin că, în schimb, Bănicioiu ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului Sănătăţii de la acea vreme, astfel încât să îl determine să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle acestuia de serviciu, adică menţinerea în funcţia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din funcţia de manager a persoanelor din conducerea a 5 spitale publice/institute din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x