Fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, trimis în judecată de DNA

| 26 mai, 16:08

Procurorii DNA Ploiești au dispus, marți, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, acuzat de săvârșirea unor fapte penale atât în timpul mandatului de primar, cât și în perioada în care acesta a fost senator, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Bădescu este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită (2 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale), folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni).

În același dosar, au fost trimise în judecată sub control judiciar două angajate ale Primăriei Ploiești, respectiv secretarul municipiului, Oana Iacob, și jurista Iulia Alina Alexandru, acuzate de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).

Ancheta în acest dosar a vizat, inițial, faptele de abuz în serviciu și luare de mită într-un dosar legat de premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploiești, ea fiind ulterior extinsă de procurori și pentru fapte care au fost comise de Iulian Bădescu în perioada în care acesta a fost senator, dar și în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în cursul anului 2013, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, Bădescu a semnat un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploiești, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare, și a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală.

Potrivit DNA, prin faptele sale, Iulian Bădescu și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a încălcat dispozițiile legii privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din legea privind finanțele publice locale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 8 milioane de lei, iar Asociația 'Lupii Galbeni 2012' obținând un folos necuvenit având aceeași valoare.

Totodată, fostul primar al Ploieștiului este acuzat că i-a pretins unui reprezentant al acelei asociații, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie — februarie 2013, respectiv ianuarie — februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Bădescu a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului.

Potrivit unor surse judiciare, reprezentantul în cauză este chiar finanțatorul Petrolului Ploiești, Daniel Capră, care este și denunțător în cauză.

De asemenea, procurorii susțin că secretarul Primăriei Ploiești, Oana Iacob, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin faptul că a avizat pentru legalitate hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiilor legale.

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploiești, spre aprobare, contractul și regulamentul de aplicare au fost semnate de inculpata Iulia Alina Alexandru, la acea dată director executiv la Direcția administrație publică, juridic — contencios, achiziții publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploiești, deși nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Ulterior, aceasta a semnat și documentele propriu-zise, contribuind, astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploiești Asociației Comunitare, precum și la obținerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în același cuantum.

Iulian Bădescu este acuzat în acest dosar și de comiterea unor fapte penale comise în mandatul de senator pe care l-a deținut în perioada 2008-2012.

Astfel, în comunicatul DNA se arată că, în perioada 2012 — 2013, Bădescu, în calitate de parlamentar și ulterior primar al Ploieștiului, a desfășurat în mod repetat, în numele unor societăți comerciale pe care le controla în fapt, activități cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcții deținute succesiv.

'Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziționat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în municipiul Ploiești și a achiziționat în mod direct produse alimentare și de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara — vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploiești. Cu prilejul aceleiași campanii, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de persoană cu funcții de conducere în cadrul unei formațiuni politice, filiala Prahova, (n.r. PSD) a pretins și primit, de la un om de afaceri, următoarele: suma de 20.000 lei, bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse și servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii către alegători', se mai arată în documentul citat.

În schimbul acestor bunuri și servicii, Bădescu i-a promis omului de afaceri că, după câștigarea portofoliului de primar, va încredința societății comerciale administrată de acesta din urmă lucrări de construcții pe raza municipiului Ploiești, finanțate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a și realizat.

În același context și în același scop, Iulian Bădescu a pretins de la alt om de afaceri să-i confecționeze un număr de 10.000 tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucăți în valoare de 7.432,56 lei.

De asemenea, de la același om de afaceri, în cursul anul 2013, inculpatul, în calitate de primar al municipiului Ploiești, a pretins și a primit foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuința deținută de acesta din urmă în municipiul Ploiești, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuție lucrări finanțate de la bugetul primăriei.

Procurorii DNA Ploiești au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Iulian Bădescu, Oana Iacob și Iulia Alexandru, iar Primăria Ploiești s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.000.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Iulian Bădescu a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, iar câteva zile mai târziu acesta a demisionat din funcția de primar al Ploieștiului, dar și din toate funcțiile pe care le deținea în PSD, renunțând inclusiv la calitatea de membru al acestui partid.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ