Inalta Curte de Casatie si Justitie a redus astfel cuantumul pedepsei aplicate initial, de Curtea de Apel Bucuresti, care o condamnase pe Lora Constantinescu la patru ani de inchisoare cu executare, in 4 iulie 2014.
Curtea de Apel Bucuresti arata, in motivarea deciziei de condamnare a fostul prim-procuror adjunct al Parchetului Judecatoriei Buftea, ca, desi ar fi trebuit sa sanctioneze incalcarile legii, ea este autor al unor "derapaje" de la legalitate.
In decizia de condamnare, Curtea de Apel Bucuresti a tinut cont si de atitudinea procesuala a Lorei Constantinescu - "nesincera si ingreunand cercetarile". Judecatorii aratau ca magistratul ar fi putut refuza sa dea declaratii, in schimb a facut afirmatii nesincere, cu scopul ingreunarii actului de justitie.
"Este adevarat ca, in cauza, luate in mod singular, elementele care caracterizeaza persoana inculpatei i-ar putea fi favorabile, in conditiile in care s-ar retine ca este o persoana titrata, fara antecedente penale, cu o cariera implinita. Insa toate aceste elemente nu pot avea un rol covarsitor in raport cu gradul mare de pericol social al faptelor cu privire la care exista probe ca le-a savarsit si cu necesitatea prezervarii increderii in autoritatea care trebuie sa sanctioneze ea insasi incalcari ale legii, nu sa permita si chiar sa fie autorul unor astfel de 'derapaje' de la legalitate, deziderat care justifica masuri de exemplaritate care in speta se vor concretiza intr-o pedeapsa privativa de libertate in regim de detentie", potrivit motivarii instantei bucurestene.
Aurelia Lora Constantinescu a fost trimisa in judecata in iunie 2013, de Directia Nationala Anticoruptie, in stare de libertate, pentru doua infractiuni de trafic de influenta.
Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada februarie -17 mai 2013, procurorul Lora Constantinescu a cerut de la o persoana, denuntatoare in cauza, printr-un intermediar, mai multe sume de bani si a primit in total 5.129 de lei si bunuri, spunand ca ar putea interveni la procurori de la Parchetul Tribunalului Ilfov si la politisti, astfel incat "sa fie ameliorata situatia juridica a sotului denuntatoarei".
Barbatul pentru care ar fi trebuit sa intervina Lora Constantinescu era cercetat de politisti in trei dosare penale, pentru furtul unor autovehicule. Totodata, barbatul a fost cercetat de Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov pentru dare de mita, fiind trimis in judecata in stare de arest preventiv, arata DNA.
In 15 mai 2013, Lora Constantinescu i-ar fi cerut denuntatoarei, prin intermediar, intre 2.000 si 3.000 de lei, precum si doua cartuse de tigari, pentru a interveni in favoarea sotului acesteia, au aratat procurorii in rechizitoriu.
Lora Constantinescu a fost prinsa in flagrant la 17 mai 2013, dupa ce a primit de la denuntatoare 3.000 lei si doua cartuse de tigari.
Curtea de Apel Bucuresti a dispus, in 18 mai 2013, la cererea procurorilor, arestarea preventiva a procurorului Lora Constantinescu, decizie confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 24 mai 2013, prin respingerea recursului acesteia. Ulterior, in 7 iunie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea Lorei Constantinescu de liberare provizorie sub control judiciar, dispunand punerea in libertate a acesteia.
In urma condamnarii definitive, Lora Constantinescu va fi exclusa din magistratura, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, decretul de demitere urmand sa fie semnat de presedintele Klaus Iohannis.
Fostul procuror adjunct al Parchetului Buftea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare
Luiza Popa
|
26 feb, 14:33
Lora Constantinescu, fost prim-procuror adjunct al Parchetului Judecatoriei Buftea, a fost gasita vinovata de trafic de influenta si condamnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu executare.
Instanta a mai dispus in cazul Lorei Constantinescu interzicerea unor drepturi, pe o perioada de cinci ani. Decizia este definitiva.
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x