Fostul secretar de stat pentru revoluţionari George Costin, condamnat la şapte ani de închisoare
Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor George Costin a fost condamnat la şapte ani de închisoare, în acelaşi dosar fiind condamnaţi alţi zece inculpaţi, între care membri ai Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", dar şi rude ale fostului secretar de stat.
Potrivit sentinţei pronunţate, miercuri, de magistraţii Curţii de Apel Piteşti şi postată pe portalul instanţelor de judecată, George Costin a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni.
Astfel, instanţa l-a condamnat la şapte ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, la cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi la şase ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
Pedepsele stabilite pentru fiecare infracţiune în parte au fost contopite şi s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de şapte ani închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi. Din pedeapsa aplicată a fost dedusă perioada de reţinere şi arestarea preventiv a condamnatului, între 27 februarie 2012 şi 27 aprilie 2013, dată la care George Costin a fost liberat provizoriu sub control judiciar.
În acelaşi dosar, instanţa l-a condamnat şi pe Mihai Bolocan, membru în asociaţia condusă de George Costin, tot pentru comiterea a trei infracţiuni, respectiv iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, pentru care a fost condamnat la şase ani de închisoare, folosirea influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite pentru care a primit patru ani de detenţie şi spălare de bani pentru care a fost condamnat la patru ani de închisoare. Pedeapsa finală în cazul lui Bolocan a fost de şase ani de închisoare.
De asemenea, Serafim Cotenescu a fost condamnat la cinci ani închisoare săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat şi la patru ani închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei şi autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, pedeapsa finală fiind de cinci ani închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi.
Alţi opt inculpaţi din acelaşi dosar au primit pedepse privative de libertate între doi şi cinci ani pentru fapte de corupţie. Printre aceştia, se numără soţia şi fiul fostului secretar de stat.
George Costin, care la momentul producerii faptelor era preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", iar ulterior a fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989, a fost trimis în judecată în iunie 2012.
Conform DNA, în calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", George Costin, împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan şi Cotenescu, au constituit şi condus, în perioada 2009 - 2011, un grup infracţional organizat care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluţionar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea 341/2004.
În calitate de preşedinte al Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", George Costin şi-a exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, pentru a obţine pentru sine ori pentru altul sume de bani şi foloase necuvenite, menţionau procurorii DNA. Astfel, Costin, în calitatea sa de preşedinte al asociaţiei, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie, şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie.
În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani şi anume: 12.000 lei şi 5 % din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost viraţi în conturile lui George Costin.
"Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumelor de bani, au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Aociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluţionari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele îşi primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004", precizează procurorii DNA.
Printre beneficiarii contractelor de împrumut au fost persoane din conducerea Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou România", printre aceştia aflându-se şi Mihai Bolocan.
Prin sentinţa pronunţată miercuri, magistraţii au dispus, de asemenea, menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse de procuror privind sechestrul penal instituit asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor şi poprirea asupra sumelor de bani în lei şi valută, prezente şi viitoare din conturile acestor inculpaţi până la concurenţa sumei de 9.453.390 lei.
În cazul a zece dintre cei 11 inculpaţi din acest dosar instanţa a dispus confiscarea bunurilor carele aparţin până la concurenţa sumei de 945.339 lei, de la fiecare.
Curtea de apel Piteşti, care a pronunţat sentinţa în acest dosar, este instanţă de fond, prin urmare sentinţa nu este definitivă.