Fotbalul românesc îşi arată adevarata valoare?
Seară neagră pentru fotbalul românesc. Toate cele 3 echipe care participă în Europa League au suferit înfrângeri categorice.
Într-un fel putem spune că în această fază a cupelor europene am văzut adevărata faţă a fotbalului românesc, iar viitorul nu sună prea bine. Petrolul Ploieşti a pierdut fără drept de apel, 5-1, în faţa echipei britanice Swansea. O altă înfrângere care nu dă speranţe de calificare în grupele Europa League s-a petrecut la Târgu Jiu, unde Pandurii au fost surclasaţi cu 1-0 de către portughezii de la Braga. În fine, cu toate că au pierdut cu 2-0 în deplasarea din Israel, în faţa echipei Maccabi Haifa, Astra Giurgiu mai păstrează ceva şanse de calificare.
Înainte de această fază a competiţiei, echipele româneşti au mers ceas, însă nici adversarii nu au fost aşa de puternici. Partea bună a acestor evoluţii o reprezintă punctele acumulate de România în clasamentul coeficientul UEFA. Echipele româneşti au obţinut un coeficient care ne dădea speranţe că din 2015 vom putea trimite două echipe în preliminariile Ligii Campionilor, dar duşul rece primit ne-a trezit la realitate. Păcat de munca depusă până acum pentru că se pare că niciuna dintre cele 3 echipe care au jucat joi nu va trece mai departe, iar acest lucru va conta la coeficientul ţării. Până acum coeficientul UEFA al României este de 2.250, cel mai mare dintre toate ţările participante.
Steaua Bucureşti a fost singura echipă românească care a reuşit să contribuie şi în acest tur preliminar, însă în cea mai importanţă competiţie europeană, la coeficientul ţării. Egalul ruşinos obţinut pe teren propriu cu polonezii de la Legia Varşovia ar putea însemna sfârşitul participării reprezentantelor din România în cupele europene. Dar echipa din Polonia nu este de speriat, iar dacă Steaua va juca la nivelul cu care am fost obişnuiţi se poate califica. O calificare a Stelei în grupele Ligii Campionilor ar fi o gură de aer pentru România şi ar mai salva cât de cât din onoarea fotbalului autohton.
În zilele noastre nu mai este suficient doar să ai pasiune, ci trebuie să investeşti în fotbal pentru a avea performanţă. Din păcate doar Steaua Bucureşti şi cu Astra Giurgiu pot spune că au făcut ceva investiţii, iar acest lucru se vede şi pe teren. Restul echipelor de club sunt la limita supravieţuirii, iar altele cu tradiţie în fotbal au dispărut de pe prima scenă a sportului rege (Rapid Bucureşti, Universitatea Craiova, Poli Timişoara). Însă cel mai grav lucru este că la nivelul juniorilor stăm extrem de prost. Echipele naţionale under 21 ale României au suferit înfrângeri pe linie în ultimele meciuri oficiale, iar multe dintre echipele de club au renunţat la secţiile de juniori.
Cu toate aceste veşti proaste din fotbal, cu care ne-am cam obişnuit, avem parte şi de unele bune, dar din tenis. În tenisul feminin, România are două sportive în primele 30 de jucătoare ale lumii, cu tendinţe reale de a creşte. Simona Halep, locul 23 mondial, s-a calificat joi în semifinalele turneului de la New Haven (SUA), dotat cu premii în valoare totală de 690.000 de dolari. Sorana Cârstea, locul 21 WTP, a jucat de curânt finala turneului de la Toronto, unde a fost învinsă de numărul 1 mondial Serena Williams. Ambele sportive au şanse mari de a realiza performanţe notabile în carieră.