FOTO Oraşul celor o mie de ferestre. La o aruncătură de băţ de România
Există încă în lumea aceasta, câteva oraşe unice, neaşteaptate, pline de un farmec propriu şi molipsitor, unde te-ai întoarce oricând, iar dacă s-ar putea, ai fi în stare să opeşti timpul în loc pentur a le savura farmecul pe îndelete. Un astfel de oraş este o mică perlă arhitecturală situată în inima Albaniei. Este vorba de Berat, loc de poveşti şi legende adevărate, una dintre ele stând şi la baza supranumelui său de oraş al celor o mie de ferestre.
Berat este unul dintre cele mai vechi oraşe albaneze, primii oameni locuind aici încă din anii 2 600-1 800 înainte de Hristos. Astăzi este unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, iar titlul său de Oraş al Celor O Mie de Ferestre vine din perioada de după cel de-al doilea Război Mondial, când turiştii au început să vină aici şi s-au mirat de numărul mare de ferestre ale caselor situate de o parte şi de alta a străzilor înguste şi pietruite, scrie descopera.
Berat este îndeajuns de mic pentru a fi trecut cu piciorul iar turistul ajuns aici nu trebuie să rateze principalele obiective de aici.
Castelul Kala este încă locuit, există aici şi biserici,plus numeroase baruri. Muzeul de Iconografie Onufri situat în apropiere de castel găzduieşte colecţii fabuloase de icoane picate, vechi de sute de ani, scrie expresmagazin.ro. Muzeul de Etnografie din Berat este situat tot în apropierea castelului. Sub Castelul Kala se află cartierele vechi Mangalem (predominant musulman) şi Gorica (tradiţional creştin). Berat este practic înţesat de biserici ortodoxe din secolul 13, toate păstrate exemplar, alături de moschei la fel de bine conservate.
Iubitorii de drumeţii montane pot merge spre Muntele Tomorri pe al cărui vârf este ridicată o moschee veche a confreriei musulmanilor bektaşi. Dacă foamea şi-a făcut simţită prezenţa, merită reţinut că Berat este şi un centru al delicioasei gastronomii tradiţionale albaneze.