FP cheamă în instanţă ASF, din cauza unui comision suplimentar pentru Templeton
Fondul Proprietatea a lansat o acţiune în justiţie împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară, în calitate de succesor al CNVM, pentru obţinerea avizării comisioanelor suplimentare pentru administratorul Fondului, Franklin Templeton.
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, anul trecut, propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, pentru ca apoi banii obţinuţi să fie distribuiţi investitorilor.
De asemenea, acţionarii au decis modificarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea prin introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton ar urma să îl încaseze. Comisionul urma să fie încasat pentru distribuţii suplimentare, realizate în urma unor vânzări de active şi acordarea banilor către acţionari, prin programe de răscumpărare de acţiuni sau prin reduceri ale capitalului social şi distribuirea diferenţei către acţionari.
CNVM a respins comisioanele pe care Franklin Templeton ar urma să le încaseze din vânzarea participaţiilor din portofoliul FP şi distribuirea de dividende suplimentare, motivând că acestea ar încălca termenii conveniţi la licitaţia pentru numirea administratorului FP.
Printre motivele invocate, CNVM arăta că acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vânzării "investiţiilor de natura titlurilor de capital" nu respectă obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii pentru alegerea ca administrator al Fondului Proprietatea.
"Argumentele juridice ridică o întrebare fundamentală pentru Fond şi acţionarii săi, respectiv în ce temei poate autoritatea de supraveghere în mod legitim să refuze avizarea hotărârilor acţionarilor Fondului, şi astfel să le blocheze. Legislaţia aplicabilă Fondului impune ca hotărârile acţionarilor privind modificarea Actului Constitutiv şi a Contractului de Administrare a Investiţiilor trebuie prezentate CNVM înainte de înregistrarea acestora la Registrul Comerţului, iar în aprilie 2012 Fondul a prezentat CNVM Actul Adiţional 2 la Contractul de Administrare a Investiţiilor, astfel cum a fost aprobat de acţionari", potrivit unui raport al FP transmis miercuri Bursei.
Fondul a formulat plângere prealabilă împotriva deciziei CNVM în 21 februarie 2013, prezentând argumente, cu consultarea avocaţilor externi, de ce argumentaţia CNVM care a stat la baza neavizării hotărârii nu este fundamentată din punct de vedere juridic, arată sursa citată.
"Plângerea prealabilă formulată de Fond a fost respinsă prin Decizia CNVM 374/25 aprilie 2013. Introducerea acţiunii împotriva ASF a reprezentat o formalitate juridică necesară, în calitatea sa de succesor al CNVM, dar administratorul Fondului speră în mod sincer să construiască un dialog cu noua ASF care va ajunge la o soluţie favorabilă în această problemă, fără a mai fi necesară intervenţia instanţei. Demararea acestei acţiuni la acest moment a fost necesară pentru a evita riscul prescrierii dreptului la acţiune al Fondului, în cazul în care o astfel de soluţie nu poate fi găsită", precizează reprezentanţii FP.
Pentru 2012 şi 2013 comisionul suplimentar este de 1,5% din banii obţinuţi din vânzarea de active, iar după 2013 comisionul scade la 1%.
FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. După listarea Fondului la BVB, în 25 ianuarie 2010, investitorii instituţionali străini au fost principalii cumpărători de acţiuni Fondul Prorprietatea, astfel că la finalul lunii trecute controlau 56,68% din titluri.
Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi la un preţ de 0,657 lei. La această cotaţie, Fondul are o capitalizare bursieră de 9,052miliarde lei (2,1 miliarde euro).