FPTR: Numărul turiştilor germani care vizitează România este mult mai mare decât apare în statistici
Numărul turiştilor germani care vizitează România este mult mai mare decât cel din statisticile oficiale, iar Germania va rămâne pe primul loc ca ţară emitentă de turişti, a precizat vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, citat de Agerpres.
Autoritatea Naţională pentru Turism promovează, la ediţia jubiliară a ITB (Internationale Tourismusbörse) Berlin, destinaţia România mizând pe turismul de turismul ecologic, cultural, montan, balnear şi de litoral pentru a atrage turişti din Germania, dar şi din alte ţări ale lumii.
"Numărul turiştilor germani care vizitează România este mai mare decât cel din statistici pentru că sunt mulţi cei care vin prin agenţii mici, prin tururi organizate de persoane fizice autorizate sau pe cont propriu, iar aceştia nu apar în statisticile oficiale pentru că se cazează fie în apartamente, fie la pensiuni neomologate. Numărul real al turiştilor germani care ne vizitează este aproape dublu, apreciez. Iar turiştii germani vor rămâne pe primul loc în ceea ce priveşte turiştii care fac incoming în România', a spus Dragoş Răducan.
În anul 2015, în România au fost înregistraţi, conform datelor INS, peste 266.930 turişti germani, cei mai mulţi - 203.601 în Bucureşti şi în celelalte oraşe reşedinţă de judeţ, plasând Germania pe primul loc în clasamentul ţărilor emitente de turişti. În staţiunile de pe litoral au ajuns circa 4.900 de turişti germani, în Delta Dunării - 4.494, în staţiunile montane - peste 16.700, iar în cele balneare, aproape 2.800 de vizitatori germani.
Autenticitatea, rutele turistice, meşteşugurile, turism de aventură, city break-urile în oraşe multiculturale, Delta Dunării sunt câteva dintre destinaţiile în care sunt invitaţi turiştii străini să îşi petreacă vacanţele şi să descopere România.
De altfel, tot standul României de la cea mai mare manifestare de profil din lume este creat special pentru a invita vizitatorii târgului sa păşească într-o Românie autentică, vibrantă, ospitalieră, în care cultura şi natura îşi dau mâna pentru a creea o experienţă de neuitat, după cum apreciază şi preşedintele ANT, Anca Pavel Nedea.
"Pentru a atrage turişti străini trebuie chiar să vrem nu doar s-o declarăm. Nu sunt convinsă că toţi operatorii de turism din România vor asta. Aici, la ITB Berlin, sunt mulţi touroperatori, dar nu şi hotelieri. Mulţi hotelieri se tem puţin de turiştii străini pentru că sunt puţin mai educaţi, au mai multe pretenţii. Pentru a atrage turiştii germani, operatorii ar trebui să meargă şi spre alte canale de promovare în afara târgurilor de specialitate - Internetul, publicitatea offline, de exemplu", a precizat pentru AGERPRES, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan.
Specialiştii români prezenţi la ITB Berlin apreciază că există încă "comori" neexploatate suficient pentru a atrage turişti - diaspora şi industriile creative.
'Dacă vrei să faci bani din turism trebuie să faci turism de volum - litoral, balneo, montan, de schi. Dacă vrei să faci doar turism faci orice, în special turism de nişă. Este bine că atragem turişti pe segmentul rural, de drumeţie, speologic, Delta Dunării chiar, dar este turism de nişă. Mai avem mult de crescut, dar o putem face", spune Dragoş Răducan.
În perioada 9-13 martie 2016 Berlinul este capitala mondială a turismului, unde cele mai importante companii din domeniu, agenţii de turism, touroperatori, lanţuri hoteliere, precum şi oficialităţi ale diverselor ţări de pe mapamond se reunesc pentru a prezenta ultimele trenduri în domeniul turistic.
România participă în acest an cu un stand de 349 mp care a reuşit să surprindă şi să impresioneze specialiştii din turism şi publicul larg prin designul inovativ, plin de culoare, în care se reflectă autenticitatea regiunilor din România.
Nicolae Voiculeţ, ambasadorul turismului românesc, a umplut întreg spaţiul târgului de la Berlin cu poveştile neamului nostru spuse într-un minirecital la nai, la Seara românească. Printre cei care s-au bucurat de aceste momente a fost şi ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, precum şi mulţi invitaţi de la standurile altor ţări. Fotografi din Germania, Cehia, Olanda au încercat să surprindă câteva momente în care, după 10 ore de târg, românii s-au prins în hore aşa cum numai noi ştim să o facem, de parcă hala de la ITB era gospodăria tradiţională românească.
În 2016, cel mai mare târg de turism din lume, ITB Berlin, îşi celebrează a 50-a aniversare, marcând o poveste de succes pe plan global 'made in Berlin'. România este prezentă la ITB Berlin cu stand naţional încă din anul 1970.