Franța îi întoarce vizita lui Ponta
Vizita pe care premierul Franței Jean Marc Ayrault o va efectua la București în zilele de 11 și 12 iulie se anunță a fi în mod indiscutabil evenimentul politic și diplomatic al săptămânii.
Trebuie observat de la bun început că președintele Traian Băsescu va fi obligat să joace rolul unui simplu spectator în raport cu această vizită, în condițiile în care programul lui Jean Marc Ayrault la București, așa cum a fost el comunicat de către autorătățile franceze, nu include și o întrevedere cu deținătorul fotoliului de la Cotroceni. Gazda premierului oaspete va fi însă premierul Victor Ponta, care va avea astfel o nouă întâlnire bilaterală cu omologul său francez.
Lipsa unei întâlniri între Jean Marc Ayrault și președintele Băsescu nu este, desigur, întâmplătoare.
În ultimul an de zile, Victor Ponta a reușit să demonstreze că este un prim-ministru serios, capabil să guverneze în mod eficient România. Mai mult, în pofida campaniei de dezinformare dusă de susținătorii președintelui în contextul crizei de vara trecută, partenerii europeni s-au putut convinge că primul-ministru nu este nici pe departe dușmanul democrației și al statului de drept, ci un actor politic care își exercită puterea cu responsabilitate și maturitate în vederea menținerii stabilității politice.
De altminteri, ca urmare a eforturilor cabinetului pe care îl conduce, România este astăzi o excepție pozitivă în zonă. Avem cea de-a treia creștere economică din Europa, în timp ce multe dintre țările din jurul nostru au înregistrat contracții și, spre deosebire spre exemplu de Bulgaria, avem un climat politic stabil. Iar această stabilitate este menținută în ciuda eforturilor președintelui Băsescu, care, cel puțin în ultima perioadă, și-a întețit atacurile prin care încalcă pactul de colaborare cu premierul, în încercarea de a se repoziționa pe scena politică ca un jucător.
În acest context, semnalul pe care autoritățile franceze îl transmit prin exceptarea președintelui Băsescu de pe lista întâlnirilor pe care premierul francez le va avea la București, capătă o semnificație complexă, care depășește în mod evident nivelul simplist al aparteneței la familii politice diferite. Faptul că premierul Franței se întâlnește cu premierul Ponta și nu și cu Traian Băsescu arată reorientarea Parisului către persoana care are prim-planul la acest moment în guvernarea țării și relațiile sale externe. Ayrault dorește să aibă un partener de discuție cu putere de decizie reală, în vederea dezvoltării parteneriatului strategic a cărui reînnoire a fost parafată în timpul vizitei din primăvară a premierului Ponta la Paris.
Totodată, premierul francez transmite prin decizia de a nu se întâlni cu Traian Băsescu și un semnal de dezaprobare față de comportamentul asumat de către jucătorul de la Cotroceni, sugerând implicit ceea ce SUA au spus deja netru pe alb: partenerii externi își doresc o Românie stabilă, iar președintele trebuie să înceteze cu încercările de a genera noi crize și conflicte artificiale.