France Telecom îşi va schimba numele în "Orange"
Grupul francez de telefonie France Télécom urmează să finalizeze marţi procesul de modificare a numelui, care îi va permite să adopte de la 1 iulie 2013 numele "Orange" drept marcă unică în toate ţările unde grupul este prezent.
France Telecom va cere marţi acţionarilor să voteze modificarea denumirii sociale a companiei în 'Orange' cu prilejul unei adunării generale extraordinare, ultima etapă a unui proces care a început cu mult timp în urmă. Modificarea numelui se va traduce prin unificarea sub marca Orange a tuturor ofertelor comerciale ale grupului, transfomare a identităţii vizuale a magazinelor şi a adreselor de internet a salariaţilor.
Grupul explică această modificare prin accentul pe 'coerenţa' şi 'simplificare' precum şi prin necesitatea unei mai bune vizibilităţi la nivel internaţional. 'Lansat în 1994 în Marea Britanie şi prezent în 35 de ţări, Orange încarnează în prezent grupul nostru pentru 216 milioane de clienţi şi 172.000 de colaboratori din întreaga lume', se arată într-un comunicat de presă al France Telecom. De asemenea, un alt motiv este faptul că brandul Orange ocupă locul 50 în topul celor mai importante mărci mondiale, cu o valoare de 15,4 miliarde de dolari, potrivit clasamentului Millward Brown 2012.
"Modificarea numelui nu va avea niciun impact asupra organizaţiei, salariaţilor, clienţilor şi furnizorilor", a spus un purtător de cuvânt de la France Telecom.
În schimb, sindicatele de la France Telecom (CFDT, CFE-CGC/Unsa, CFTC, CGT şi SUD) i-au invitat pe salariaţi să se mobilizeze în locul unde va avea loc adunarea generală pentru a spune că locurile de muncă, salariile şi investiţiile valorează mai mult decât dividendele. Anumite sindicate, în special SUD, se întreabă dacă nu cumva prin această modificare a numelui conducerea societăţii nu vrea să facă uitată criza socială care afectează operatorul francez de telefonie şi să stimuleze cotaţia acţiunilor ăntr-un sector afectat de un model economic în schimbare.
Orange, este lider de piaţă în România cu 10,214 milioane clienţi la 31 martie 2013, în creştere cu creştere cu 127.000 faţă de perioada similară a anului trecut. Veniturile Orange România au scăzut în primul trimestru din acest an cu 1,4% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 219 milioane de euro.