FRAUDĂ NAŢIONALĂ: În jumătate din şcoli se strâng bani ilegal
Fondul clasei şi fondul şcolii au fost declarate ilegale de Ministerul Educaţiei şi, cu toate acestea, nu e şcoală unde părinţii să nu contribuie cu bani. Banii pentru ce nu pot finanţa autorităţile locale, informează Jurnalul Naţional.
Legea interzice colectarea banilor în şcolile unde nu există asociaţii de părinţii cu personalitate juridică. În caz contrar, cei care strâng bani pot fi acuzaţi de evaziune fiscală pentru că încasează şi cheltuie bani fără chitanţă. Însă doar în jumătate dintre şcolile şi liceele din România există asociaţii constituite legal. „Că se strâng, toată lumea ştie, că se strâng ilegal, toţi ştiu, dar de multe ori situaţia le convine şi e lăsat totul la libera alegere. Până la urmă toată comunitatea participă la această situaţie. Avem nevoie de asociaţii de părinţi cu personalitate juridică pentru ca aceşti bani să fie strânşi prin acordarea de chitanţe, să fie cheltuiţi confom necesităţilor şi asociaţia să aibă o contabilitate”, explică Adrian Topor, preşedintele Asociaţiei părinţilor elevilor din învăţământul preuniversitar.
Familia cumpără tot ce trebuie
Şi sindicatele din învăţământ admit că autorităţile locale nu îşi dau interesul să asigure şcolii tot ceea ce prevede legea. „Lipsa banilor a dus la această anomalie. Banii se adună pentru a acoperi ceea ce statul nu poate să plătească”, este de părere Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. Contribuţia nu este obligatorie, dar părinţii nu pot să refuze plata fondului ilegal, pentru ca elevii să nu aibă de suferit. După începerea anului şcolar, Consiliul Elevilor a trimis o scrisoare Ministerului Educaţiei în care cerea intezicerea colectării fondului clasei şi sancţiuni pentru profesorii care îl cer. „Această cotizaţie voluntară naşte însă controverse, cei care refuză să o plătească fiind sancţionaţi în diferite feluri. În plus, banii cheltuiti nu vor respecta legea achiziţiilor publice, şcoala comandând bunuri prin asoci-aţie”, a declarat Horia Oniţă, preşedintele Consiliului.
Părinţii spun că, deşi fondul şcolii este ilegal, îl plătesc pentru a nu le crea probleme copiilor, care ar putea fi sancţionaţi pe nedrept din această cauză