Frustrările domnului Baconschi
Nemulţumirile fostei puteri cu privire la reuşitele înregistrate de România în ultimul timp încep să fie tot mai vizibile prin modul în care reprezentanții acesteia își exprimă frustrările personale. Reprezentanţii PDL îşi dau cu părerea pe mai toate domeniile, educaţie, sănătate, politică externă, ajungând de cele mai multe ori să fie penibili în argumentele pe care le oferă.
O nouă doză de penibil în încercarea de sancţionare a Executivului condus de Victor Ponta a venit din partea lui Theodor Baconschi. Cel care în timpul mandatului său de ambasador al României la Paris nu a reuşit decât să ridice suspiciuni cu privire la corectitudinea desfăşurării alegerilor prezidenţiale a început să critice turneul asiatic al primului-ministru pe motivul, cu adevărat fabulos, că nu a fost făcut public programul şi că relatările reporterilor lipsesc.
Domnul Baconschi probabil urmăreşte presa de la Vatican sau Paris dacă nu a observat că mass-media românească în ultima săptămâna a relatat constant informaţii din cadrul întâlnirilor pe care le-a avut premierul, ba mai mult aveau și programul vizitelor primului-ministru. De asemenea, probabil eminenţa sa ar fi preferat să i se trimită o mapă personală care să conţină programul premierului, așa cum se primesc meniurile în marile saloane ale lumii.
Fostul ministru de externe după ce a pierdut lupta pentru un loc în Parlamentul României şi după ce a fost înlăturat treptat din PDL, încearcă să se menţină în lumina reflectoarele, însă nu prin activităţi care să ţină de pregătirea profesională. Domnul Baconschi uită că în perioada guvernărilor pedeliste România a avut cel mai mult de suferit pe plan extern, situaţie la care şi-a adus şi domnia sa aportul. Din 2009 până în 2012 România şi-a deteriorat relaţiile cu marile puteri din Est, precum China şi Rusia, dar şi cu state cheie din Uniunea Europeană.
Politica externă a lui Baconschi şi a PDL a fost în general de izolare. Această izolare i-a ajutat în primul rând pe aceștia, reuşind să facă jocurile cum au vrut, fără ca cineva din exterior să cunoască adevărata faţă a guvernărilor pedeliste. De aceea, în acest moment pe măsură ce apar tot mai multe detalii cu privire la perioada guvernelor Boc și MRU, cei din Uniunea Europeană nu știu ce să mai creadă.
Expertiza diplomatică pe care o deţinea cândva Baconschi îi joacă feste în acest moment. Aventurile de tip cancan prin care a ieșit în evidență în ultimul timp par a-şi pune amprenta pe modul în care acesta vede realitatea. În loc să observe relansarea relaţiilor cu parteneri economici esenţiali, el preferă să rămână în paradigma PDL de a critica tot ce se face bine pentru ţara asta.