Fuge Udrea la Bruxelles după eşecul din politica internă?
Intenţiile Elenei Udrea au toate şansele de a fi şi pe placul conducerii PDL. Dacă actuala deputată de Roman va primi un loc eligibil pe lista democrat-liberalilor la europarlamentare, atunci Vasile Blaga îşi va „cumpăra” practic liniştea în partid. După ce Blaga a câştigat şefia PDL, Elena Udrea şi apropiaţii ei din partid au fost singurii care s-au manifestat critic la adresa direcţiei propuse de conducerea democrat-liberală.
După ce la începutul anului 2013 s-a angajat într-o confruntare directă cu Vasile Blaga pentru conducerea PDL, competiţie pe care a pierdut-o şi în urma căreia a rezultat şi un scandal presărat cu acuze privind numărătoarea voturilor, Elena Udrea pare a-şi fi schimbat planurile. Conform ultimelor informaţii apărute în media, fosta consilieră de la Cotroceni ar viza obţinerea unui mandat de europarlamentar la viitoarele alegeri pentru PE ce vor avea loc în luna mai.
Varianta pare a fi mai degrabă un plan de rezervă la care apelează Elena Udrea, în contextul în care majoritatea mutărilor încercate de democrat-liberală în decursul anului 2013 nu au fost încununate de succes. Dincolo de eşecul în alegerile interne, Elenei Udrea nu i-au reuşit nici acţiunile de dizidenţă. Repetatele atacuri la Vasile Blaga sau tensiunile create de „intelectualii” din PDL nu au adus rezultatele scontate, ceea ce l-a determinat pe Traian Băsescu să îşi ia un adio simbolic de la actualul PDL.
Însă cel mai important eşec este cel legat de proiectul Partidul Mişcarea Populară. Lansat cu surle şi trâmbiţe, PMP a rămas la stadiul unui partid inert, lipsit de lideri, fără structuri în teritoriu şi în afara jocului central de pe scena politică. Nici tentativa de unificare a dreptei în jurul PMP nu a reuşit, în pofida tuturor eforturilor depuse de Elena Udrea şi Traian Băsescu. Prin urmare, eşecul PMP a condus în mod firesc către reorientarea democrat-liberalei către un plan de rezervă. Iar un post confortabil în Parlamentul European pentru cinci ani pare a fi soluţia cea mai convenabilă. Cu precizarea că refugiul Bruxelles s-ar putea transforma într-un drum înfundat în ceea ce priveşte cariera politică internă a Elenei Udrea.
Intenţiile Elenei Udrea au toate şansele de a fi şi pe placul conducerii PDL. Dacă actuala deputată de Roman va primi un loc eligibil pe lista democrat-liberalilor la europarlamentare, atunci Vasile Blaga îşi va „cumpăra” practic liniştea în partid. După ce Vasile Blaga a câştigat şefia PDL, Elena Udrea şi apropiaţii ei din partid au fost singurii care s-au manifestat critic la adresa direcţiei propuse de conducerea democrat-liberală.
Totuşi, dacă Vasile Blaga se va lăsa antrenat în această ecuaţie, riscurile pentru PDL ar putea fi mai mari decât avantajele. Poate că PDL va obţine liniştea internă, însă prezenţa Elenei Udrea pe lista eligibililor democrat-liberali pentru PE va stârni aproape cert revolta electoratului care identifică în democrat-liberală unul din vectorii negativi ai fostelor guvernări de dreapta. Prin urmare, asumarea unui asemenea pariu s-ar putea dovedi extrem de riscantă pentru un PDL care se zbate undeva la 15% intenţie de vot.
Erodat de disensiunile interne şi cu un discurs de opoziţie neconvingător, alegerile europarlamentare din mai vor fi adevăratul test pentru PDL. Cert este că, dincolo de disputele uzuale dintre Blaga-Udrea, formaţiunea democrat-liberală nu a reuşit să crească în opoziţie, iar acest handicap va fi dificil de surmontat, indiferent de numele pe care PDL le va propune pe lista. Însă cu Elena Udrea printre candidaţi, misiunea formaţiunii condusă de Vasile Blaga va fi şi mai complicată.
În continuare, PDL nu poate depăşi percepţia guvernării dezastruoase din mandatele premierilor Boc şi Ungureanu. În consecinţă, adevăratul adversar al PDL la europarlamentare nu vor fi celelalte partide politice. Advărata confruntare democrat-liberalii o vor duce împotriva imaginii unei guvernări care a dus la deteriorarea abruptă a nivelului de trai, etichetă pe care PDL nu o va putea dezlipi în viitorul apropiat.