Funeriu: Reţelele de colectare a spăgii din educaţie se regrupează şi repoziţionează
Fostul minstru al Educaţiei Daniel Funeriu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că ceea ce s-a întâmplat la examenul de bacalaureat reprezintă "demonstraţia că USL girează reţelele de colectare a şpăgii din educaţie", reţele care acum "se regrupează şi se repoziţionează".
"Ceea ce se întâmplă acum este demonstraţia că USL girează, de fapt, reţelele de colectare a şpăgii din educaţie. Cu ce am făcut în 2010 şi 2011, prin organizarea corectă a examenului de bacalaureat, am arătat că se poate rupe reţeaua şpăgii din educaţie, care începe de la elevi, părinţi, profesori, directori, sindicate, inspectorate şi partide politice. Vorbim despre reţele. Cazul Bolintineanu, directoarea de la Bolintineanu, nu este adevărata miză, care este destructurarea reţelelor cvasimafiote de colectare a şpăgii din educaţie. Asta am făcut eu şi Guvernul Boc în 2010 şi am dat lovitura de graţie în 2011. Acum aceste reţele de colectare a şpăgii din educaţie se regrupează, se repoziţionează sub atenta îngrijire a USL", a declarat Funeriu.
Fostul ministru al Educaţiei a spus că cea mai bună probă în susţinerea afirmaţiilor sale este aceea că "şpaga la Bolintineanu era colectată de un profesor consilier local PSD".
"Asta arată clar care este circuitul şpăgii. Toată opoziţia pe care aţi văzut-o la Legea Funeriu, la măsurile pe care le-am luat pentru bacalaureat, a fost de fapt expresia disperării politicienilor că rupeam acest circuit al şpăgii. Asta e miza adevărată şi de aceea toate intervenţiile pe care le vedeţi din partea mai marilor zilei pentru a ţine jos, pentru a calma, pentru ca nu cumva să se descopere exact acest circuit este de fapt pentru că partidele de la guvernare pun presiuni pe decidenţi şi le spun: <>. Despre asta e vorba", a susţinut Daniel Funeriu.
Daniel Funeriu a mai spus că atunci când este o problemă "organele abilitate ale statului trebuie să-şi ducă misiunea până la capăt".
"Vă rog să observaţi că în perioada mandatului meu am mizat pe excelenţă, am clasificat universităţile, am ierarhizat programele de studii, am făcut astfel încât elevii buni să ia bacalaureatul, profesorii buni să fie răsplătiţi. Asta se numeşte reformă, să dai resurse şi putere celor de calitate. Soluţia este aplicarea Legii Educaţiei, însă vedem că toţi cei care se opun excelenţei, cei care sunt exponenţii mediocrităţii, nu vor", a adăugat Funeriu.