Furtunile au pus stăpânire pe ţara noastră. Circulaţie rutieră îngreunată, trenuri blocate, străzi inundate
Cum se întâmplă la fiecare furtună, pasajul Unirii şi mai multe străzi şi scări de bloc din Bucureşti au fost inundate. În ţară, traficul rutier era îngreunat la primele ore ale dimineţii, în timp ce peste 300 de persoane au rămas blocate în două trenuri din cauza furtunii.
Bucureştiul, Buzăul şi Prahova au fost în această dimineaţă sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. Mai multe râuri din Prahova şi Buzău sunt, până astăzi, la prânz, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii.
Circulaţia se desfăşura îngreunat pe mai multe drumuri naţionale, duminică dimineaţă, din cauza ploii torenţiale şi a vântului puternic, vizibilitatea fiind redusă pe artere rutiere din Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Teleorman, dar şi în Capitală, informează Centrul Infotrafic.
Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, între kilometrii 20 şi 35 plouă torenţial, iar pe restul autostrăzii carosabilul este ud.
Şoferii sunt sfătuiţi ca atunci când traversează zone unde carosabilul este acoperit cu apă să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic, cum ar fi depăşirile şi trecerile de pe o bandă pe alta.
De asemenea, în mai muilte judeţe sunt rafale de vânt, care afectează buna desfăşurare a traficului rutier.
"Pentru evitarea implicării în accidente, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Totodată, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe", a precizat Centrul Infotrafic.
Bucureştiul şi judeţele Buzău şi Prahova au fost, duminică dimineaţă, timp de aproximativ o oră, sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. În aceste zone au fost averse şi descărcări electrice, iar vântul a depăşit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
De asemenea, au fost avertizate cu cod galben de ploi şi vijelii judeţele Călăraşi, Braşov, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Brăila, Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi.
Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Prahova şi Buzău
Râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen şi Cricovul Sărat, din judeţul Prahova, precum şi Nişcov, Slănic şi Câlnău, din judeţul Buzău, sunt duminică, până la ora 12.00, sub avertizare cod portocaliu de inundaţii.
Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a ploilor torenţiale înregistrate, dar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Teleajen, Cricovul Sărat (judeţul Prahova), Nişcov, Slănic şi Câlnău (judeţul Buzău).
Aceste fenomene pot fi mai intense în bazinele hidrografice ale râurilor Teleajen şi Nişcov, se mai arată în avertizarea cod portocaliu.