"O să continuăm înzestrarea armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB) este nevoie pentru înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că înca în acest moment noi suntem beneficiari ai securităţii date de NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute de structurile NATO. Este semnată cererea pentru o nouă escadrilă. O escadrilă de doar 12 avioane nu este suficienta ca să creăm acea capabilitate de care avem nevoie", a declarat Gabriel Leş după audiere.
Despre contractul pentru cele patru corvete, Gabriel Leş a declarat : "Nu ştiu exact stadiul în care este în acest moment. Corvetele sunt prevăzute ca şi necesitate pentru înzestrarea armatei României ca şi capabilitate necesară. Bineînţeles că acestea vor continua într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu aceste corvete se vor face pentru că sunt cuprinse în înzestrarea armatei. Sunt nişte cerinţe minimale operaţionale date de categoriile de forţă care trebuie respectate, dar acest lucru se poate face la 2,3,4 ofertanţi".
Întrebat ce îl recomandă pentru funcţia de ministru al Apărării, Leş susţine că activitatea de secretar de stat şi proiectele derulate în perioada în care a ocupat acest post.
"Activitatea pe care am depus-o ca secretar de stat în cadrul departamentului pentru armament, partea de înzestrare şi proiectele pe care le-am derulat în cursul acestui an. Partea de transportoare 8x8, pe modernizarea fregatelor, pe cerinţa de avioane F16, partea de C4ISR, adica intelligence, recunoaştere, senzoristică. Sunt 12 proiecte", a declarat Gabriel Leş.
Gabriel Leş, membru PSD, are 41 de ani, la alegerile din decembrie obţinând primul mandat în Senatul României. Este membru al comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi al comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
În octombrie 2015 a fost numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de premierul de la acea vreme, Victor Ponta, funcţie pe care a ocupat-o până în octombrie 2016. Anterior a fost director la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare. A ocupat funcţii şi administraţia publică locală.
Potrivit declaraţiei de interese, acesta este asociat unic al firmei Expert Design SRL, a cărei activitate este suspendată în prezent.
Potrivit declaraţiei de avere, Leş a primit în anul 2010, drept donaţie, o casă de o sută de metri pătraţi la Satu Mare. În acelaşi an şi-a deschis şi un cont în care are, în prezent, economii de 31.500 de euro. În ianuarie 2016 a împrumutat 34.000 euro de la o rudă, împrumut pe care trebuie să îl restituie în 2017. Soţia sa este consilier juridic la Consiliul Judeţean Satu Mare.
Gabriel Leş are două maşini, un Opel Frontera, achiziţionat în 1994, şi un Opel Insigna, cumpărat prin credit în anul 2009.