Gabriela Szabo: Putem obţine până la 10 medalii la Rio
Ministrul tineretului şi sportului Gabriela Szabo mizează pe un bilanţ de 10 medalii la JO 2016 şi a anunţat o serie de modificări legislative care să relanseze sportul de performanţă, cu prilejul unei analize a potenţialului olimpic al României organizată de COSR la Izvorani.
Gabriela Szabo, care a fost felicitată la ceas aniversar de premierul Victor Ponta, prezent pentru câteva minute la dezbateri, a expus o serie de iniţiative, legislative şi investiţii în infrastructura sportivă, care pot relansa sportul românesc: ''Sportul de înaltă performanţă este un excelent mijloc de promovare a României şi de intensificare a sentimentului de mândrie naţională. La JO 2016, vrem ca sportivii şi antrenorii noştri să aibă toate condiţiile pentru a se pregăti şi a se întoarce acasă învingători. Timpul este scurt, aşa că avem nevoie de o tactică impecabilă pentru a excela la Rio. Obiectivul nostru final este cucerirea până la 10 medalii la JO de la Rio''.
În 2014, sportul românesc a avut un bilanţ de 13 medalii, dintre care 5 de aur, la campionatele europene şi de 4 medalii, una singură de aur, la campionatele mondiale. În 2010, acest bilanţ era de 20 medalii la CE şi respectiv 9 medalii la CM. Conform datelor prezentate de COSR s-a înregistrat de asemenea un declin privind numărul sportivilor din loturile olimpice în ultimii ani:de la 257 în 2006 şi respectiv 251 în 2010 la 160 în 2014.
Fosta campioană olimpică a precizat că este evident declinul medaliilor câştigate la ultimele cicluri olimpice, dar nu împărtăşeşte pesimismul unor specialişti că Rio ar putea fi una dintre cele mai slabe olimpiade pentru sportivii români.
''Eu nu pot fi pesimistă, trebuie să fiu optimistă pentru că dacă eu transmit mai departe că nu se poate, ce aşteptări să mai avem de la sportivii care se pregătesc în cantonamente. Acum încercăm să le asigurăm strictul necesar în această perspectivă a JO. Dacă cerem, trebuie să şi oferim sportivilor noştri condiţii de pregătire'', a spus ministrul Szabo.
Premierul Victor Ponta a promis că va promulga în acest an noua Lege a sportului (69/2000), care reflectă noile realităţi din sportul românesc, şi a anunţat că va disponibiliza fonduri suplimentare pentru sport.
Ponta s-a arătat optimist în privinţa viitoarelor performanţe ale sportivilor români la JO 2016: ''Sunt convins că la Rio puteţi infirma acest pesimism naţional. Va fi mai bine, şi este mai bine în multe domenii. Sunt convins că va fi mai bine şi la Rio''.
Alin Petrache, preşedintele COSR, a susţinut necesitatea unui ''Acord naţional pentru sport'', care să fie semnat de decidenţii politici şi de managementul sportiv (COSR, MTS, federaţii sportive). Documentul ar urma să fie finalizat în primul semestru al anului 2015 şi va cuprinde liniile directoare ale mişcării sportive în următorii 10 ani.
Un alt proiect susţinut de şeful COSR este înfiinţarea Centrelor Olimpice pentru Tineret începând cu 2015, care să asigure pregătirea tinerilor de mare perspectivă cu vârste între 18 şi 23 ani. Primele centre vor avea o o structură de 200 sportivi şi 50 de tehnicieni. La ultima olimpiadă, din 2012, un număr de 66 la sută din sportivii delegaţiei olimpice române au provenit de la Centrele Olimpice pentru Juniori. Centrele olimpice pentru tineret vor avea ca misiune tranziţia juniorilor către loturile olimpice de seniori.
Ioan Dobrescu, secretar general al COSR, a susţinut necesitatea ca federaţiile să-şi stabilească cu exactitate sportivii care au şanse de calificare la olimpiadă şi sportivii cu şanse la medaliile olimpice, pentru ca resursele financiare, începând de la echipament, medicamente, asistenţă medicală şi antrenori, inclusiv specialişti străini, să fie direcţionate cu prioritate posibililor medaliaţi la Rio.
În prezent, cu 260 zile înainte de JO 2016, activează un număr de 15 loturi olimpice care însumează 160 de sportivi şi 148 de specialişti. Pe lângă cele 15 loturi olimpice, mai există alte 7 loturi naţionale cu potenţial de calificare la Rio: box feminin şi masculin, handbal, înot, judo masculin, lupte greco-romane, lupte libere masculin şi polo.