Gazele de şist – revoluție energetică în SUA
Un articol apărut pe CNBC.com menţionează că procesul prin care se extrag gazele de şist, adică prin fracturarea hidraulică, a condus la o adevarată revoluţie în SUA.
România stă pe o uriaşă rezervă de gaze neconvenţionle, care ar asigura ţării noastre independenţă energetică şi cetăţenilor un preţ foarte mic pentru încălzire, cel puţin aşa susţin promotorii gazelor de şist. Aceste aspecte nu au fost contestate de către reprezentanţii societăţii civile din România, care se opun exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
Singura voce promovată puternic în spaţiul public este cea a reprezentanţilor ONG-urilor, care atrag atenția asupra riscurilor pentru mediu pe care acest tip de exploatare îl presupune. Mai mult, ONG-urile anti-şist acuză companiile din domeniu, în special Chevron, că manipulează opinia publică şi nu prezintă subiectul per ansamblu. Însă nici aceste ONG-uri nu sunt de bună credinţă şi prezintă subiectul, printr-o campanie agresivă de aşa-zisă informare, ca pe o apocalipsă, ca pe o boală incurabilă care se năpusteşte asupra României. Cetăţenii cad inevitabil în această capcană, fără a fi conştienţi de avantajele și riscurile concrete pe care exploatarea gazelor de şist le-ar aduce pentru viaţa lor.
Fracturarea hidraulică reprezintă principala problemă a exploatării acestui tip de gaze. ONG-urile anti-şist subliniază că prin acest procedeu s-ar infesta apa din subsolul pământului, cutremurele vor deveni mult mai frecvente şi mai intense, iar câmpurile nu vor mai putea fi cultivate. Toate studiile efectuate în domeniu nu au demonstrat că aceste temeri ar fi reale, dar nici nu le-au eliminat sută la sută. Mai nou, un articol apărut pe CNBC.com menţionează că procesul prin care se extrag gazele de şist, adică prin fracturarea hidraulică, a condus la o adevarată revoluţie în SUA. Tehnologia a deblocat valoroase resurse petroliere şi gazoase, impulsionând activitatea economică şi creând o competitivitate între companiile din acest domeniu. Mai mult, sursa menţionată precizează că gazele de şist au dus la ieftinirea preţurilor la utilităţi.
România riscă să piardă acest tren dacă nu acţionează rapid în acest domeniu. În aprilie 2013, Comisia Europeană a dat aviz pozitiv privind gazele de şist, subliniind că toate dovezile ştiinţifice permit aprobarea explorării acestui zăcământ. Gazele de şist ar putea aduce beneficii enorme pentru România: investiții străine, mii de noi locuri de muncă, încasări mai mari la buget şi chiar ne-ar putea transforma în exportatori de energie. Aşteptăm cu nerăbdare dezbaterea promisă de autorităţi pe acest subiect şi să sperăm că vor fi prezentate ambele feţe ale utilizării acestei resurse neconvenţionale de energie.
În momentul de faţă, guvernul a avizat o serie de explorări în Dobrogea, însă cum acestea ar putea dura 5 ani, dacă nu mai mult din cauza presiunii exercitate de ONG-urile anti-şist, România riscă să piardă o şansă importantă privind dezvoltarea.