Genocidul se pedepsește și în România
Ocrotiți decenii întregi de o presă aseptică, care ascundea grijulie sub covor ororile comunismului, românii și-au imaginat și au trăit cu iluzia aceasta, că sistemul totalitar a fost de fapt o lungă peltea de limbaj lemnos coroborată cu multă sărăcie, izolare și interdicția de a călători liber în alte țări.
În primul deceniu de după revoluția din 89, istoricii sau ziariștii care au încercat să scoată la lumină ororile, crimele și drama destinelor frânte de comunism s-au confruntat de cele mai multe ori cu incapacitatea oamenilor de rând de a accepta și a înțelege că așa ceva a fost posibil. Incredulitatea românilor s-a transformat de cele mai multe într-o reacție de refuz opac, în urma căruia publicul rejecta tacit nu numai realitatea inadmisibilă ci și persoanele care dezgropau acest adevăr atât de dureros. Nu o dată a fost aruncată o anatemă tacită asupra istoricilor sau ziariștilor care deveneau incomozi preocupați fiind să dezgroape ororile trecutului comunist.
Mulți au spus că românii nu sunt și nu vor fi vreodată pregătiți să-și accepte trecutul dureros, lucru care desigur comportă riscul major de a repeta greșelile ocultate cu bună știință.
Una din celebrele previziuni făcută în România eliberată de sub dictatură a fost cea făcută de Silviiu Brucan, care spunea că românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a reveni la democrație. Această previziune pare a se împlini acum și în acest sens. Românii au avut nevoie de mai bine de douăzeci de ani ca să-și poată învinge teama și pentru a privi spre trecutul din care se ivesc crime, tortură, gropi comune, temniceri sadici și criminali.
Peste toate acestea părea să se fi așternut praful gros și uitarea adâncă. Cu greu s-ar fi putut prefigura cu zece ani în urmă că în Justiția română se vor purta cândva dezbateri despre imprescriptibilitatea crimelor agravate la rang de genocid de regimul comunist. Și totuși...
Fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava Ion Ficior este urmărit penal pentru genocid, iar procurorii Parchetului General i-au prezentat acuzaţiile.
Iată, genocidul se pedepsește în România, iar victimelor li se oferă o satisfacție , oricât de tardivă. Pe conștiința fostului comandant s-ar afla moartea a cel puțin 100 de deținuți, conform acuzelor formulate de procurori în baza informațiilor furnizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Conform dosarelor și documentelor istorice cercetate de IICMER, în prezent s-ar mai afla în viață 33 de torționari comuniști pasibili de rigorile legii.
Torţionarul Ion Ficior este a doua persoană pusă sub acuzare pentru genocid, în dosarul privind moartea unor deţinuţi la Colonia de muncă Periprava, un caz similar fiind adus în atenția presei în cazul torționarului Vișinescu.
Ancheta efectuată inițial de IICCMER a implicat mărturiile a 50 de supravieţuitori ai Coloniei de muncă de la Periprava, istoricii strângând 21 de mărturii de la foşti deţinuţi politici.
În denunțul formulat de IICCMER s-a arătat Ion Ficior, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, ar fi responsabil pentru regimul de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici de la Periprava.
Ancheta derulată în prezent de Parchetul General este o dovadă că trecutul nu se mai uită în România, iar cei vinovați pentru crimele care au avut loc în vremea comunismului sunt și vor fi aduși în fața Justiției.