Geoană acuză o campanie de compromitere a sa pe model FSB şi face apel la instituţiile statului să o investigheze

| 03 oct, 19:26

Candidatul independent Mircea Geoană a acuzat, joi, o campanie împotriva sa "pe model FSB" şi a făcut un apel către instituţiile statului şi către structurile aliate care se ocupă de aceste subiecte pentru "a investiga până la ultimul detaliu această operaţiune de compromitere a unui fost oficial al NATO".

 

Într-o conferinţă de presă, susţinută la sediul Biroului Electoral Central, Geoană a dorit să se refere la "un subiect care a fost generat de o aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională sub oblăduirea şi finanţarea oligarhului Hodorkovski".
"Acest tip de compromat generat şi condus de la Moscova este o operaţiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federaţia Rusă îl declanşează împotriva democraţiilor occidentale - despre asta vorbim astăzi în România. Am avut astăzi un contact şi cu Fundaţia Alexei Navalnîi, explicându-le situaţia, pentru că presa internaţională vuieşte de faptul că domnul Hodorkovski este acuzat de cei din fundaţia Navalnîi că de fapt acoliţi de-ai dânsului intimidează şi încearcă să elimine alţi opozanţi din Rusia. Este manualul de operare al FSB. Pentru mine, acest subiect reprezintă o linie roşie cu privire la modul în care aici, în România, ştim să discernem între compromitere, defăimare şi operaţiuni de linşaj mediatic interne şi externe şi ceea ce înseamnă un joc democratic şi o campanie electorală. Este o linie roşie faţă de interferenţa nepermisă a unei puteri străine în democraţia ţării mele şi de aceea am făcut un apel oficial către instituţiile statului român specializate şi către structurile aliate care se ocupă de aceste subiecte pentru a investiga până la ultimul detaliu această operaţiune de compromitere a unui fost oficial al NATO şi candidat şi al unui potenţial viitor preşedinte al României", a afirmat Mircea Geoană.
El a anunţat că va prezenta public toate "dedesubturile acestei operaţiuni" şi a făcut un apel către presă să lase deoparte patima electorală.
"Nu am să mă las - şi după ce vom câştiga această campanie - să nu vă prezint public toate dedesubturile acestei operaţiuni, că la un moment dat trebuie să demascăm modul în care funcţionează şi Rusia şi acoliţii lor din România. Există o campanie împotriva mea de linşaj mediatic, programatic, pe bani publici, finanţată de partidele din această ţară, care iarăşi reprezintă o linie roşie pentru mine şi n-am să mă las şi am să vă prezint public tot ce înseamnă mecanismul de finanţare din partea partidelor a unor campanii de defăimare făcute la televiziuni care sunt sub oblăduirea unor oligarhi români aflaţi în exil la Belgrad sub protecţie rusească. (...) Vreau să fac un apel şi către presa română, care, în opinia mea, inclusiv jurnalişti experimentaţi, au căzut prea uşor acestei capcane pe care dezinformarea rusă ştie să o întindă cu destulă dibăcie. Vă rog să priviţi încă o dată toate elementele şi să lăsaţi, dacă se poate, patima electorală deoparte", a adăugat Geoană.
Referindu-se la Rareş Mănescu şi "aşa-zisa relaţie a sa cu aşa-zisa campanie", Mircea Geoană a arătat că i-a cunoscut pe acesta şi pe soţia sa, Ramona Mănescu, la Bruxelles.
"Amintesc că Ramona Mănescu este fost ministru de Externe şi fost europarlamentar. În această calitate, am avut un contact - aşa cum am avut contacte cu zeci de europarlamentari şi tot ce înseamnă reprezentanţi ai României la UE şi la NATO -, este modul în care eu fac treabă. Domnul Mănescu a avut, într-adevăr, o relaţie episodică cu Mişcarea România Renaşte, din care a fost solicitat să o părăsească, după o anumită perioadă, în timp ce eu eram la NATO şi sub nicio formă în timpul unei aşa-zise campanii organizate la Bucureşti. Relaţia domnului Mănescu cu aşa-zişi oameni de afaceri reali sau imaginari este problema dânsului şi dacă există vreun lucru necurat în relaţia domniei sale cu cineva din Rusia este obligaţia statului român. Şi voi veghea să fim siguri că, dacă există ceva necurat, voi fi primul care va acţiona în această direcţie. Ceva îmi spune că este o parte dintr-o acţiune de compromitere pe model FSB", a susţinut Geoană.
Fostul oficial NATO a subliniat că el "deranjează Moscova, care nu doreşte un preşedinte al României fost şef la NATO".
"Evident că deranjez. Un om cu statura mea, cu CV-ul meu, cu competenţa mea, cu relaţiile mele internaţionale, evident că deranjează Moscova. Cum ai vrea să ai într-o ţară atât de importantă ca România un preşedinte care să fi fost şef la NATO? Aceasta este motivaţia principală a Kremlinului. Există şi o motivaţie internă, pentru că primul candidat independent, cu şanse de a câştiga preşedinţia României - eu şi echipa noastră - deranjăm interesele acestor partide. Au bani, au influenţă, cumpără presă, intoxică opinia publică şi vă spun astăzi că sunt mai hotărât şi mai îndârjit decât oricând să câştigăm aceste alegeri. Nu va fi victoria lui Mircea Geoană sau a echipei mele, va fi victoria democraţiei româneşti, va fi victoria unor oameni liberi care îşi aleg în mod liber liderii pe care şi-i doresc. De aceea, fac un apel către toţi cei care se pretează la astfel de practici, care sunt şi nedemocratice şi la limita legalităţii, să înceteze neîntârziat. Dacă vor să se înfrunte cu mine, să o facă cu argumente. Vă invit duminică la lansarea "Angajamentului meu pentru România", pentru a vedea ce înseamnă oferta mea pentru naţiunea mea", a transmis Geoană.
Întrebat cum s-ar putea implica structurile aliate, el a răspuns: "Aceste acuzaţii au fost făcute în timp ce eu eram înalt oficial al NATO şi este obligaţia standard a diviziei de securitate de la NATO şi a serviciilor aliate să vegheze dacă nu cumva a existat, în mod deliberat, o acţiune de încercare de compromitere a unui oficial NATO, nu a unui candidat la Preşedinţie".
Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană a depus, joi, la sediul Biroului Electoral Central, lista cu semnăturile de susţinere pentru candidatura sa la alegerile prezidenţiale.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ