Geoană îi dă sfaturi lui Antonescu din propria experiență
Cazul Geoană este o lecţie pentru Crin Antonescu. El trebuie să fie extrem de atent la loialitatea membrilor de partid, mai ales în condiţiile în care până în prezent a făcut greșeli după greșeli în relația cu partenerii de alianță.
Invitat duminică la o emisiune de televiziune, senatorul Mircea Geoană a făcut o serie de declarații în legătură cu relația dintre Crin Antonescu și PSD. O relație care în ultima vreme a avut câteva sincope cauzate de atacuri repetate ale liderului liberal la adresa partenerilor de alianță. ”Trebuie să fiu un om cu sinceritate şi luciditate şi să spun că domnul Antonescu a pierdut din simpatiile votanţilor PSD. Există riscul ca domnul Antonescu să nu aibă suficient de multe voturi în cadrul USL ca să fie principalul nostru candidat. Pentru publicul nostru, al PSD, este foarte important ca cineva să comunice cu el. Şi domnul Antonescu atacându-ne, se îndepărtează de noi”, a declarat Geoană, dând ca exemplu poziţiile pe care Antonescu le-a avut faţă de problema Roşia Montană, Codul rutier, politica fiscală sau reforma justiţiei.
În ultimele săptămâni, de fiecare dată când a fost întrebat despre posibilitatea de a nu beneficia la viitoarele alegeri prezidențiale de sprijinul partenerilor de alianță, Antonescu a răspuns evaziv, încercând să acrediteze ideea că nu depinde chiar atât de tare de parteneriatul cu PSD. Cu toate acestea, este evident că în 2014 Crin Antonescu nu va putea deveni președinte fără aportul social-democraților, care fac parte din cel mai puternic partid din România. Tocmai aici se află și esența mesajului lui Geoană pentru Antonescu, între cei doi putând fi făcute mai multe paralele în ceea ce privește modul în care sunt sau au fost percepuți de membrii PSD.
Mircea Geoană este un fost diplomat devenit politician, care a intrat în PSD când deja avea o oarecare notorietate publică. În calitate de ministru de Externe, el a fost până la un anumit moment singurul membru al Guvernului Năstase care nu făcea parte din PSD. Geoană nu a fost crescut în interiorul PSD-ului, ci mai degrabă a fost parașutat în diverse funcţii, până la momentele obţinerii preşedinţiei partidului şi a a candidaturii la funcţia de preşedinte al României. Modul în care a pierdul scrutinul din 2009 în favoarea lui Traian Băsescu a marcat începutul declinului său politic, făcându-i totodată pe membrii PSD să devină reticenți la ideea susținerii unui candidat prezidențial ce nu este sută la sută provenit din rândurile partidului.
Cazul Geoană este o lecţie pentru Crin Antonescu. El trebuie să fie extrem de atent la loialitatea membrilor de partid, mai ales în condiţiile în care până în prezent a făcut greșeli după greșeli în relația cu partenerii de alianță în speranța de a mai lua câteva voturi din partea electoratului de dreapta. Cu cât Antonescu va persevera în această strategie pierzătoare, cu atât presiunea venită din partea membrilor de partid înspre liderii PSD va fi mai mare și, in extremis, ar putea duce la ruperea USL-ului, fapt care ar anula definitiv orice şansă a lui Antonescu la fucţia de preşedinte.
Atenționarea venită din partea lui Mircea Geoană ar trebui să-i dea de gândit lui Crin Antonescu, cel care în ultima vreme pare să creadă că se va bucura în alegeri de sprijnul PSD-ului indiferent de cum se poziționează în raport cu partenerii de alianță. PSD-ul este un partid mare, care oricum acceptă cu greu ideea de a nu avea un candidat pentru funcţia de preşedinte şi cu atât mai puţin nu va accepta tocmai un candidat care atacă la baionetă liderii şi politicile de stânga, aşa cum procedează în ultima perioadă Crin Antonescu. Faptul că liderul liberalilor nu pare să înțeleagă câtă nevoie are de PSD și de USL poate reprezenta motivul principal pentru care Crin Antonescu își va rata visul său politic de o viață, acela de a ajunge la Cotroceni, un eșec ce ar marca de altfel și finalul carierei sale politice.