George Maior a celebrat Ziua Națională și marcarea a 135 de ani de relații diplomatice între România și SUA
Ambasadorul George Cristian Maior a primit din partea congresmenului Michael Turner, în cadrul evenimentului organizat la Biblioteca Congresului SUA pentru sărbătorirea Zilei Naționale, Rezoluția Camerei Reprezentanților privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii, informează misiunea diplomatică română la Washington.
Ziua Națională a României și marcarea a 135 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii au fost celebrate, la Washington D.C., pe data de 2 decembrie a.c., prin evenimente organizate de Ambasada României în SUA la Biblioteca Congresului (Library of Congress), una dintre cele mai renumite instituții de cultură din Statele Unite, respectiv la sediul misiunii oficiale a României.
Cu această ocazie, a fost vernisată expoziția documentară "135 de ani de relații diplomatice România-SUA", care ilustrează cele mai importante momente ale relației bilaterale, din 1880 până în prezent.
Evenimentul organizat la Biblioteca Congresului a debutat cu un moment de reculegere ținut în memoria victimelor tragediei din Clubul Colectiv, precum și a atacurilor teroriste recente de la Paris și din alte părți ale lumii.
În cadrul manifestării au luat cuvântul ambasadorul George Cristian Maior, congresmenul Michael Turner, reprezentantul Departamentului de Stat John Heffern și șeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA, Grant Harris.
Congresmenul Michael Turner, co-președinte al grupului de prietenie pentru România din Congresul SUA, a înmânat personal ambasadorului George Cristian Maior, într-un gest simbolic, textul Rezoluției Camerei Reprezentanților privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii. Congresmenul Michael Turner a apreciat calitatea de partener strategic al României și rolul crucial jucat în Alianța Nord Atlantică, precum și importanța comunității româno-americane în consolidarea relațiilor dintre cele două țări.
John Heffern, reprezentantul Departamentului de stat, a transmis felicitări din partea Administrației SUA cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale și a accentuat semnificația specială a acestui an, în care se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre România și Statele Unite. Oficialul american a evidențiat angajamentul României pentru consolidarea statutului de drept și a bunei guvernări, arătând totodată că țara noastră reprezintă un model pentru alte state din regiune. John Heffern a subliniat statutul excelent al relațiilor bilaterale referindu-se la caracterul dinamic și cuprinzător al Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. Oficialul american a reiterat aprecierea Statelor Unite pentru cooperarea tradițională cu România în domeniul militar și în cadrul NATO și a accentuat aportul adus de militarii români la misiunile Alianței, în special în Afganistan.
Grant Harris, șeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA a realizat o prezentare a fondului românesc de carte existent în Biblioteca Congresului care conține peste 80.000 de volume, reprezentând astfel cea mai mare colecție de carte românească existentă într-o bibliotecă din afara granițelor României și a Republicii Moldova.
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a remarcat, în alocuțiunea sa, semnificația specială a celebrării Zilei Naționale a României în clădirea Bibliotecii Congresului american, care adăpostește Premiul Nobel pentru Pace primit de președintele american Woodrow Wilson, cel care a avut o contribuție importantă la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. 'Principiile și acțiunile sale care i-au inspirat pe mulți lideri americani și europeni au modelat atât identitatea Europei Occidentale, cât și identitatea României, ca parte a Europei moderne', a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.
Ambasadorul a arătat faptul că cele două țări au acum o relație specială, cimentată de activitatea susținută a comunității românești din SUA, România fiind mândră să numească Statele Unite drept cel mai de încredere prieten și aliat.
"Astăzi, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit un pilon al politicii externe și de securitate a României. În mijlocul provocărilor care afectează regiunea, de la criza din Ucraina, anexarea Crimeii, până la situația complexă din Orientul Mijlociu, România reprezintă o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al Alianței Nord Atlantice', a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.
De asemenea, ambasadorul României la Washington a subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice, culturale, academice și științifice: 'România poate deveni un centru de referință pentru companiile americane. Sectorul IT, construcția de mașini, domeniul energiei sunt zone cu un important potențial de cooperare. România are poziția și resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică.'
La evenimentul organizat la Biblioteca Congresului SUA, au participat peste 250 de invitați, membri ai Congresului SUA, reprezentanți ai administrației americane, membri ai corpului diplomatic și ai comunității românești din Statele Unite ale Americii.