Gheorghe Coman recunoaşte şi regretă fapta, dar vrea să fie liber. DNA cere trei ani de închisoare
Instanţa supremă a judecat joi, la primul termen, dosarul lui Gheorghe Coman şi urmează să ia o decizie, după ce deputatul a recunoscut integral acuzaţiile, procurorii DNA cerând condamnarea lui la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuiau să dezbată joi legalitatea măsurii preventive în cazul deputatului Gheorghe Coman, dar, la cererea avocaţilor, au preschimbat termenul şi au judecat dosarul, transmite Mediafax.
Deputatul Gheorghe Coman şi-a recunoscut integral faptele de care este acuzat de către procurorii anticorupţie şi a arătat că îşi menţine declaraţia dată în faţa anchetatorilor. Judecătorii au ascultat apoi pledoariile finale ale acuzării şi ale apărării.
Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a arătat că faptele deputatului Gheorghe Coman sunt grave şi că, deşi acesta şi-a recunoscut vinovăţia, nu poate fi disculpat. Acesta a cerut condamnarea lui Coman la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Totodată, procurorul a cerut judecătorilor să dispună confiscarea sumei de 3.000 de lei, precum şi a unei sticle de whisky.
Avocatul lui Coman a arătat că instituţia recunoaşterii vinovăţiei nu ar mai avea sens dacă inculpaţii ar fi condamnaţi ca şi în cursul judecării pe procedura normală. Acesta a precizat că limita maximă de pedeapsă pentru infracţiunea de care este acuzat Coman este de trei ani şi opt luni, astfel că, redusă cu o treime, nu s-ar mai încadra în limitele unei pedepse cu executare. Avocatul a adăugat că, în aceste condiţii, Coman ar putea fi condamnat la o pedeapsă cu suspendare.
În ultimul cuvânt, Gheorghe Coman le-a spus judecătorilor că vrea să fie lăsat liber, că recunoaşte şi regretă fapta şi că are copii de întreţinut.
Completul de judecată de la instanţa supremă, compus din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ştefan Pistol, urmează să decidă dacă îl condamnă pe Coman la închisoare cu executare sau cu suspendare.
Deputatul Gheorghe Coman a fost trimis în judecată în 16 ianuarie, fiind acuzat că a primit bani şi o sticlă de whisky în schimbul menţinerii în funcţie a unui şef din DSVSA Buzău.
Coman a fost arestat în 7 ianuarie, pentru folosirea influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, măsura preventivă fiind încuviinţată de Camera Deputaţilor la 27 decembrie.
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada noiembrie - decembrie 2013, Gheorghe Coman, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul formaţiunii politice din care face parte (Partidul Conservator), i-a solicitat unui denunţător, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică de director executiv adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, diverse servicii precum şi foloase materiale necuvenite.
DNA susţine că deputatul i-a cerut denunţătorului ca, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău, să îl angajeze ca şef al Serviciului Economic şi Administrativ în cadrul instituţiei pe preşedintele executiv al organizaţiei judeţene Buzău a PC. "De asemenea, a pretins ca denunţătorul să intervină la o echipă de control constituită din angajaţi ai DSVSA Buzău, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza oraşului Nehoiu, judeţul Buzău, astfel încât să favorizeze o societate comercială verificată, administrată de un consilier al aceluiaşi partid", se mai arată în rechizitoriu.