Gheorghe Zamfir: Regret foarte mult că Marioara Murărescu a trecut la cele veşnice
Naistul Gheorghe Zamfir a declarat că regretă foarte mult că Marioara Murărescu a trecut la cele veşnice, precizând că aceasta avea puterea şi capacitatea să mai facă lucruri multe pentru folclorul românesc, notează Mediafax.
"Regret foarte mult că a trecut la cele veşnice. Avea puterea şi capacitatea să facă lucruri multe pentru folclorul românesc. Îmi pare foarte rău, am apreciat mult ce a făcut ea", a spus Gheorghe Zamfir.
Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.
Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.
Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.
Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este "ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta".
Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzată pe TVR.
Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.
Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.
De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.
De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" (1992), prima casetă video "Tezaur folcloric" (2000), lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").
A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea "Cântecul propriu-zis din Muscel" (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale "Mihail Jora" (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul "Dragoş Vrânceanu" (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos - 1998.
În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler.
Anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia "Mari interpreţi de folclor", volumul I - "Maria Lătăreţu", de Marioara Murărescu.