Gigi Becali va fi audiat, mâine, în dosarul "Valiza"
Gigi Becali va fi adus, mâine, la ÎCCJ, unde urmează să fie audiat în dosarul "Valiza", în care este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Va fi prima apariţie a lui Gigi Becali de la încarcerarea sa, în 20 mai, după ce a fost condamnat la trei ani închisoare într-un alt dosar, cel privind un schimb de terenuri cu MApN.
Dosarul "Valiza" se află în faza de recurs la instanţa supremă, iar la ultimul termen al procesului din 22 aprilie Gigi Becali şi-a exprimat dorinţa de a da o declaraţie în faţa instanţei, însă completul de judecată condus de Livia Stanciu nu a fost de acord şi a amânat dezbaterile, pentru că la proces lipseau doi dintre inculpaţi, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, care trebuie să precizeze şi ei dacă vor să fie audiaţi.
În 2012, George Becali, Victor Piţurcă, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă DNA a declarat recurs. În 2008, finanţatorul Clubului Steaua, George Becali, şi antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA.
În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată alte patru persoane: Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al FC Steaua Bucureşti SA, acuzat de complicitate la dare de mită; Ciul Alina Florentina, avocată în cadrul Baroului Bucureşti, acuzată de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte); Marino Gheorghe Radu, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte) şi Volcinschi Raul, acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunile de corupţie.
Potrivit DNA, în anul 2006, George Becali, în calitate de finanţator şi acţionar al FC Steaua Bucureşti SA, i-a promis fiecărui jucător de fotbal al CF Gloria 1922 Bistriţa sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro, pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa FC Rapid Bucureşti, programat la 12 mai 2006, în etapa a 27-a din Campionatul Naţional de Fotbal-Divizia A.
Într-o acţiune separată, în 2008, George Becali le-a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de fotbal de la clubul Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca aceştia să îşi apere corect şansele de joc în meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008.
Procurorii susţin că Becali a fost sprijinit de Teia Sponte, care, în zilele de 6-7 mai 2008, s-a deplasat la Cluj-Napoca având asupra sa suma de 1.700.000 de euro reprezentând obiectul ofertei financiare pentru jucătorii de fotbal ai Universităţii Cluj. Astfel, acesta garanta, în numele lui Becali, atât existenţa banilor, cât şi posibila remitere a acestora în funcţie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj şi CFR Cluj.
Pentru a fi exonerat de o posibilă răspundere penală sau disciplinară în legătură cu fapta de corupţie descrisă, Becali a iniţiat şi a participat nemijlocit la întocmirea, pe 19 mai 2008, a două antecontracte de vânzare-cumpărare cu menţiuni nereale sub aspectul datei, conţinutului şi voinţei reale a părţilor.
DNA mai arată că înscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atât în cauza penală, cât şi în ancheta disciplinară efectuată de organismele jurisdicţionale ale Federaţiei Române de Fotbal.
Procurorii DNA au instituit, prin ordonanţă, sechestru asigurător şi au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro aparţinând lui George Becali, în scopul confiscării speciale.