Gorghiu, despre respingerea cererii de extradăre în cazul lui Paul al României: Procuratura din Malta sper să îşi exercite ca

| 21 mai, 22:32

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, în legătură cu respingerea cererii de extrădare în cazul lui Paul al României, că speră ca procuratura din Malta să îşi exercite calea de atac, menţionând că acest lucru se poate întâmpla în trei zile de la pronunţarea hotărârii din fond.

 

Alina Gorghiu a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei în Turcia, ce va face România după ce cererea de extrădare a Prinţului Paul a fost respinsă de instanţa malteză.
”Este o primă fază. Solicitările cu privire la extrădarea diverşilor fugari suportă căi de atac. În această situaţie sper că procuratura din Malta, aşa cum a obişnuit şi în alte speţe, nu doar legate de fugari români, sper să-şi exercite calea de atac şi acest lucru se poate întâmpla în trei zile de la pronunţarea hotărârii din fond”, a afirmat Gorghiu.
Ea a precizat că statul român cere explicaţii la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătura cu soluţia dată în cazul Prinţului Paul.
”În plus, ca informaţie pe care pot să v-o dau şi care cred că a fost de foarte bun augur, din partea statului român, prin instanţa de executare, Curtea de Apel Braşov a formulat o acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în care cerem lămuriri, pornind de la soluţia care s-a dat în cazul aşa-zisului Prinţ Paul în Franţa. De ce? Pentru că noi considerăm că este o intervenţie în substanţa dosarului, o rejudecare practic a acestui dosar, motiv pentru care aşteptăm lămuriri de la CJUE. Pe de altă parte, cred că în genul acesta de dosare e bine ca CJUE să lămurească dacă statul care îşi solicită fugarul înapoi poate să se apere în instanţa din statul în care fugarul se află”, a explicat ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a mai declarat că speră ca CJUE să lămurească acest aspect.
”Mai exact, de foarte multe ori dumneavoastră ne întrebaţi despre termene, despre detaliile din dosarele fugarilor aflate pe rolul diverselor ţări europene sau în afara Europei. Eu, ca ministru, ca Minister, ca stat român, sunt în imposibilitatea să particip la acea judecată, nu sunt parte în dosarul respectiv, de aceea şi apărările mele sunt în limita solicitărilor pe care statul respectiv ni le face, în speţă condiţiile din penitenciare, condiţii ale sistemului medical din sistem penitenciar. Mi-aş dori ca CJUE să ne lămurească cu privire la acest aspect dacă putem, la un moment dat, să facem apărări în dosarele cu fugari”, a afirmat Alina Gorghiu.
Ea a adăugat că în patru luni au fost aduşi în România 300 de fugari.
”Îl informam şi pe premier, zilele trecute, anul acesta suntem cu un record în privinţa fugarilor. În primele patru luni avem 300 de fugari aduşi în ţară fără niciun refuz definitiv legat de vreun fugar, că vorbim de Italia, că vorbim de Marea Britanie, de Spania sau alte state care ne livrează mulţi fugari. Repet, sunt zero refuz legat de întoarcerea fugarilor în ţară. Această situaţie din Malta este prima întâmplare din acest an. În fond, sperăm ca în calea de atac să reuşim să convingem instanţa malteză că argumentele noastre stau în picioare şi că nu este încălcat niciun drept al fugarului dacă va executa pedeapsa în sistemul penitenciar, mai ales că vorbim de un dosar în care prejudiciul este de aproape 10 milioane de euro, un prejudiciu pe care statul român îl simte”, a mai transmis Alina Gorghiu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ