Gorghiu: Lupta în jurul legilor justiţiei este departe de final; PNL îşi va conjuga eforturile cu Iohannis
Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat, miercuri, că lupta în jurul legilor justiţiei ''este foarte departe de final'', precizând că Partidul Naţional Liberal ''îşi va conjuga eforturile'' cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru că şeful statului dovedeşte că ''înţelege rigorile şi standardele internaţionale în materie de stat de drept''.
Lupta în jurul legilor justiţiei este foarte departe de final. Dar este nevoie de o implicare mai mare din partea tuturor celor care pot face ceva, pentru că abia acum, la ceva timp după minciunile sfruntate ale PSD din campania electorală din 2016, vedem partea hidoasă a acestui partid, care spune că 'Statul sunt eu!' prin cele mai mediocre şi mai semidocte personaje", a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.
În opinia sa, este necesară opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei, pentru ca apoi acestea să fie discutate "cu seriozitate".
"Aşa cum tocmai a spus şi Preşedintele Iohannis, graba nu are ce să caute atunci când vorbim despre legile justiţiei. Graba a fost arma folosită de PSD pentru tot ce a făcut rău în acest domeniu, de la ordonanţele date în puterea nopţii până la încălcările procedurilor şi regulamentelor în Parlament. Dar, odată cu intervenţia de astăzi a Preşedintelui, PSD va fi obligat să o lase. Deci, fără grabă! Mai bine să aşteptăm cu calm opinia Comisiei de la Veneţia şi apoi să discutăm legile cu seriozitate, cu ascultarea magistraţilor şi a specialiştilor", a spus Gorghiu.
Ea a precizat că este "un mare câştig" faptul că intervine o sesizare a Comisiei de la Veneţia din plan intern, precizând că şeful statului a corectat astfel o procedură legislativă în care pe traseul parlamentar "majoritatea PSD - ALDE a refuzat cu obstinaţie acest pas de normalitate".
"Atunci când au avut ocazia şi chiar obligaţia, Guvernul şi Parlamentul au refuzat să facă o astfel de sesizare către Comisia de la Veneţia, dar noroc că nu toate instituţiile din statul român depind de PSD. Se confirmă din nou, ca şi la momentul OUG 13, că în momentele delicate vocea Preşedintelui intervine şi se face auzită. De aceea, PNL îşi va conjuga eforturile cu cele ale Preşedintelui Iohannis, pentru că doar el dovedeşte că înţelege rigorile şi standardele internaţionale în materie de stat de drept şi independenţă a sistemului judiciar", a afimat Gorghiu.
Ea a mai spus că pachetul legilor justiţiei "conţine vicii".
"Aşa cum tocmai a spus şi Preşedintele, toate cele 3 proiecte de legi conţin vicii din perspectiva statului de drept şi democratic: fragilizarea statutului procurorului, reguli pentru admiterea în magistratură care riscă să blocheze actul de justiţie, creşterea rolului Ministrului justiţiei în dauna CSM, segregarea atribuţiilor secţiilor CSM şi altele. Aceste probleme trebuie examinate de CCR, dar este absolut necesar să fie aşteptat şi avizul Comisiei de la Veneţia", a mai spus Gorghiu.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.
"În forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justiţiei nu corespunde nici exigenţelor unui stat de drept şi democratic, aşa cum Constituţia României proclamă emblematic în articolul 1, şi nici aşteptărilor românilor, care îşi doresc o justiţie independentă, bazată pe lege şi neinfluenţabilă. Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituţională şi, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneţia", a spus Iohannis.