Gorghiu spune că liberalii ar putea lua în considerare o grevă parlamentară pe durată determinată
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat vineri că, în cazul în care Senatul nu va decide reluarea votului pe solicitarea DNA în cazul lui Gabriel Oprea, liberalii ar putea lua în considerare, la Biroul Politic Naţional al partidului, o grevă parlamentară pe durată determinată.
"La nivel juridic foarte multe nu se pot face. Poţi să ceri reluarea votului, poţi să mai conteşti la Curtea Constituţională o hotărâre sau nu. Eu cred că la nivel politic am spus ce am avut de spus. Mai pot fi gesturi pe care să le luăm în considerare luni, de exemplu, la Biroul Politic Naţional, de genul grevă parlamentară pe o durată determinată sau alte gesturi politice, dar problema este că nu noi decontăm, din păcate, nu PNL în speţă, pentru că PNL, de data aceasta, şi-a făcut cu vârf şi îndesat datoria faţă de cetăţeanul român. Cred însă că obligaţia de a rezolva această problemă este în grădina PSD. Nu mă interesează dacă domnul Dragnea îl pune pe listă pe domnul Oprea, treaba domnie sale, poate să îl ia şi acasă, problema mea este că ar trebui să nu mai judecăm obligaţiile noastre faţă de cetăţenii României în funcţie de prietenii, nu avem voie să facem acest lucru. Vom vedea luni ce se întâmplă", a spus Gorghiu la RFI, întrebată ce arme juridice sau politice mai are PNL dacă luni nu se decide reluarea votului în cazul Oprea.
Ea a adăugat că nu există riscul să se abuzeze de posibilitatea de a se resupune la vot o decizie deja votată a Senatului, pentru că există precedente de acest gen.
"Deja există precedente şi nu s-a deranjat nimeni în societatea românească. De exemplu, legea defăimării. Domnul Dragnea a cerut revotarea acelei legi în Parlament şi există o decizie a CCR de la începutul anului care ne-a răspuns foarte clar că ideea de reluare a votului în faza deciziei plenului Camerei Deputaţilor este permisă şi este firească, pentru că aceasta constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două camere ale Parlamentului. CCR spune că e constituţional, dacă este voinţa Camerei. Avem şi cazul Şova. Sunt două precedente negative. Eu cred că, însă, lumea se teme să avem şi un precedent pozitiv, adică să corecteze senatorii PSD o greşeală, eu nu cred că a fost o greşeală, haideţi să îi spunem greşeală, şi să facem ceea ce trebuie. Să trimitem un dosar în faţa instanţei de judecată. De ce s-ar teme cineva de o urmărire penală sau de analiza unei instanţe judecătoreşti?", a arătat copreşedintele PNL.
Gorghiu a menţionat că parlamentarii care sunt în situaţia lui Gabriel Oprea au obligaţia morală şi legală să se ducă şi să se prezinte în faţa unei instanţe judecătoreşti, aceasta fiind singura care să decidă în ce formă interpretează probele din dosar.
Luni, senatorii au votat împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul referitor la moartea poliţistului Bogdan Gigină. S-au înregistrat 45 de voturi "pentru", 73 "împotrivă", şase voturi fiind anulate.