Grădinițe în limba engleză și un centru de limbi străine, deschise cu bani europeni
Patru grădinițe cu predare în limba engleză și un centru de limbi străine pentru elevi și adulți au fost deschise în cadrul unui proiect derulat de Alianța pentru lupta împotriva alcoolismului și toxicomanilor - ALIAT, ce a beneficiat de o finanțare europeană.
"Diferența dintre aceste grădinițe și altele este că fondurile strânse din taxele percepute se reinvestesc în ALIAT și merg spre dezvoltarea unor programe sociale destinate persoanelor aflate în dificultate, consumatoare de alcool, droguri. Li se oferă consiliere psihologică, un loc de muncă", a declarat luni, pentru AGERPRES, Ramona Glodeanu, expert în cadrul proiectului.
Cele patru grădinițe au fost deschise în Domnești, Roșu, Pitești și București, iar centrul de limbi străine funcționează în Capitală. Cursurile se autorizează și absolvenții primesc certificate acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări.
Managerul proiectului, Bogdan Glodeanu, a precizat că aceste noi structuri vor funcționa ca întreprinderi sociale inovative în domeniul educațional.
"Grădinițele sunt înființate ca niște SRL-uri, angajații aparțin grupurilor vulnerabile (persoane de etnie romă și victime ale violenței în familie) — educatorii, trainerii, iar profitul obținut se reinvestește în cadrul afacerii, nu se măresc salarii, nu se dau dividende, se orientează către proiectele sociale ale ALIAT", a explicat Glodeanu.
Proiectul "Structuri de economie socială — oportunități pentru persoanele aflate în dificultate" a fost prezentat la masa rotundă "Politici de promovare a economiei sociale la nivel local și regional", prilej cu care s-a manifestat o anume dezamăgire pe marginea legii economiei sociale, îndelung dezbătută și așteptată.
Participanții și-ar fi dorit ca noua lege să aducă mai multe facilități fiscale pentru întreprinderile care angajează persoane defavorizate, fie scutire de impozit, fie posibilitatea de eșalonare a datoriilor către stat.
"Probabil există o oarecare dezamăgire pe aceste teme ale facilităților fiscale, dar aduce ceva nou — evidența care urmează să fie păstrată la nivelul Ministerului Muncii ce va da o imagine reală a ceea ce înseamnă sectorul de economie socială din România. Se așteaptă elaborarea normelor sale de aplicare și apoi vom ști exact care au fost provocările și impactul ei", a spus Cosmina Simean, directorul Direcției de Protecție Socială din cadrul Primăriei Capitalei, prezentă la eveniment.