Greșelile lui Crin Antonescu în 2013
Deși putea să fie simplu, 2014 va fi un an extrem de greu pentru Crin Antonescu și, prin extensie, pentru USL. În clipa de față, liderul PNL pierde teren tocmai din cauza greșelilor pe care le-a făcut anul trecut.
Anul care tocmai s-a încheiat a reprezentat, din punct de vedere politic, o perioadă la fel de complicată ca 2012, deși premisele arătau altceva. 2012 a fost un an extrem de complex, cu manifestații de stradă, trei guverne și o nouă majoritate parlamentară constituită înainte de alegeri. De asemenea, acum doi ani, Traian Băsescu a rămas fără toate atuurile pe care le mai avea. De la pierderea unui mare partid care să-l sprijine și până la cele 7,4 de milioane de voturi împotriva sa, liderul de la Cotroceni a rămas din ce în ce mai izolat.
Tot ceea ce USL-ul, alianță confirmată de votul popular în alegerile din decembrie 2012, trebuia să facă în 2013 era să guverneze cât mai bine, să colaboreze instituțioanal cu președintele și să evite scandalurile interne. Bazându-se pe protocolul alianței, care îi garanta sprijinul tuturor partenerilor, Crin Antonescu putea să se asigure că va avea un an 2014 extrem de liniștit, terminat cu îndeplinirea visului său politic de a ajunge la Cotroceni. Eventual, liderul liberalilor mai trebuia, din când în când, să arate solidaritate cu social-democrații, care în realitate înfăptuiesc actul de guvernare, și să îl mai critice pe Traian Băsescu.
În schimb, președintele PNL nu a făcut decât să sădească în USL semințele neîncrederii, aparent sfătuit de o serie de consilieri, că ar fi bine să caute voturi de centru dreapta, mai apropiate ideologic de partidul domniei sale. Astfel, în cea de-a doua jumătate a lui 2013, domnul Antonescu a afişat, din ce în ce mai des, imaginea unui lider politic aflat în opoziție, ci nu la putere. De la nominalizarea conducerii Parchetului General și a DNA, trecând prin aprobarea proiectului Roșia Montană și terminând cu toate scandalurile de la finalul anului, jocul la două capete practicat de Crin Antonescu nu i-au adus liderului PNL decât deservicii. Rezultatul a fost că, după un an greu de guvernare, Victor Ponta a reuşit să se păstreze la un nivel ridicat de încredere (42%), în timp ce Antonescu (23%) a scăzut chiar sub Traian Băsescu (25%).
Un alt tip de greșeli pe care Crin Antonescu le-a făcut în 2013 au fost legate de inconsistența mesajului public. Până în 2013, singura temă de mesaj practicată de liderul liberal, legitimă de altfel, era aceea a modului în care Traian Băsescu a făcut rău României. În acest caz, electoratul a avut o serie de așteptări pe care liderul liberal le-a infirmat în 2013 prin pozițiile sale ambigue.
În plus, Crin Antonescu a greșit dându-i lui Traian Băsescu o armă împotriva USL-ului. Văzând ambiguitatea liderului liberal, președintele a început să vorbească despre o unificare a dreptei la care să participe și PNL-ul, mergând până la a afirma că Antonescu este preferabil la Cotroceni unei victorii a stângii. Este evident că pentru Traian Băsescu nu există vreo diferență între Victor Ponta sau Crin Antonescu, dar un politician cu experiența actualului președinte a văzut o ocazie de a diviza USL-ul. Devenind duplicitar, liderul liberalilor nu a făcut decât să cadă în capcana pe care Traian Băsescu i-a întins-o cu dibăcie.
Deși putea să fie simplu, 2014 va fi un an extrem de greu pentru Crin Antonescu și, prin extensie, pentru USL. În clipa de față, liderul PNL pierde teren tocmai din cauza greșelilor pe care le-a făcut anul trecut și pe care, așa cum am mai afirmat, putea să le evite cu ușurință. Atitudinea sa ambiguă nu a făcut decât să îl îndepărteze de Cotroceni și să creeze neîncredere în persoana sa atât din partea electoratului, cât și în zona partenerilor din USL. Ceea ce co-președintele liberal al Uniunii ar trebui să facă la începutul noului an este să se întrebe ce vrea din punct de vedere politic și, mai ales, alături de cine. De răspunsul la această întrebare poate depinde, în ultimă fază, întreg viitorul politic al lui Crin Antonescu.