Greblă spune că a primit sesizări privind contractele pentru locuinţe promise de AUR: Nu e vorba de cheltuieli electorale

| 25 iul, 23:12

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, declară că AEP a fost sesizată în legătură cu contractele de înscriere în programul AUR privind locuinţe la preţuri accesibile, dar că modul în care un partid îşi promovează imaginea în afara campaniei electorale este atributul altor instituţii.

 

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, Greblă a precizat că nu se poate vorbi de cheltuieli electorale decât în timpul campaniei electorale, care nu a început deocamdată.
"În această perioadă nu putem vorbi de campanie electorală. Modul cum un partid politic îşi face imaginea este atributul altor instituţii. Nu aş vrea să intru în disputele politice electorale. Am primit şi noi sesizări în legătură cu ceea ce aţi spus dumneavoastră mai devreme. Vom face o analiză în funcţie de atribuţiile pe care Autoritatea Electorală Permanentă le are asupra modului cum sunt cheltuite sume de bani de către partid, de către competitorul respectiv şi vom da publicităţii, vom face public imediat rezultatele verificării. Autoritatea Electorală, la alegerile trecute, a rămas neimplicată politic în niciun mod în disputa politică, s-a ocupat numai de organizarea din punct de vedere tehnic. Acest lucru vrem să-l facem şi în continuare şi nu vom alimenta disputele politice între diverşi competitori politici", a spus Greblă.
Pe de altă parte, preşedintele AEP a estimat că rezultatul definitiv al alegerilor parlamentare şi prezidenţiale va fi publicat mai rapid, comparativ cu scrutinul din 9 iunie, având în vedere că "nu prezintă un asemenea grad de înverşunare" ca alegerile locale. În acest sens, a subliniat că la organizarea şi desfăşurarea alegerilor concură mai multe autorităţi şi instituţii şi că fiecare are obligaţii de îndeplinit. A mai afirmat că şi în alţi ani, rezultatele finale ale alegerilor locale s-au publicat la mai multe luni după încheierea scrutinului.
"Acum am întârziat şi noi cu publicarea rezultatului definitiv oficial al alegerilor, în principal pentru situaţia de la Costineşti, care se putea prelungi. Spre fericirea noastră, nu s-a prelungit. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare, desfăşurate separat, nu prezintă un asemenea grad de înverşunare ca la alegerile locale, astfel încât întotdeauna până la mijlocul săptămânii care urmează după data alegerilor, rezultatele definitive vor fi şi comunicate. Vreau să vă spun că, spre exemplu, pentru alegerile prezidenţiale, rezultatele vor fi la Biroul Electoral Central - luni, după alegeri. Probabil miercuri vom avea şi rezultatul definitiv în primul tur de scrutin. Şi identic la al doilea tur de scrutin. În mod similar se vor petrece lucrurile şi pentru alegerile parlamentare, care înseamnă două buletine de vot pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat, cu relativ puţini competitori politici, mai uşor de numărat, mai uşor de rezolvat", a precizat Greblă.
Totodată, a subliniat că legea prevede sancţiuni în cazul în care nu sunt asigurate spaţii corespunzătoare pentru birourile electorale şi a menţionat că va interveni public în cazul în care va constata că un sediu nu este adecvat.
"(Sancţiunile, n.r.) sunt prevăzute în lege, se aplică de Autoritatea Electorală Permanentă, însă, deosebit de acest lucru, vom lua din vreme nişte măsuri ca să le verificăm, că ele corespund activităţii care se va desfăşura pe 24, 1, 8 decembrie. Şi sper că autorităţile au văzut ce s-a întâmplat într-unul din sectoarele municipiului Bucureşti cu nişte cetăţeni, nişte oameni dormind pe sacii... în afara secţiei de votare... (...) Eu vă promit că de data asta voi interveni public în momentul în care o să văd dinainte că un sediu nu este corespunzător desfăşurării acestei activităţi", a spus el.
Greblă a mai precizat că autorităţile trebuie să-şi facă datoria pentru a-i sancţiona pe cei care ar avea "dorinţa de a încurca sărbătoarea naţională" cu campania electorală. În acest sens, a subliniat că persoanele care îşi fac campanie în ziua de duminică sau sâmbăta dinaintea alegerilor riscă sancţiunile "foarte dure" prevăzute de lege. Pe de altă parte, a declarat că aceste situaţii nu vizează participarea la parada naţională organizată de 1 Decembrie, ci alte evenimente.
"Cel care are de gând sau îşi propune să încalce legea nu aşteaptă o anume duminică din an, o încalcă indiferent când ai stabili alegerile, găseşte el un prilej: a înflorit salcâmul, floarea-de-colţ s-a desfăcut, ursul a ieşit din vizuină. Deci, găseşte motiv de a organiza astfel de activităţi. Sigur că trebuie să înţelegem şi noi că, dacă legea prevede un anume comportament, trebuie să-l urmăm cu toţii, inclusiv competitorii politici. Sigur că nu toţi vor respecta ceea ce spun eu acum, dar cei care nu vor respecta riscă nişte sancţiuni. Ar trebui să rişte şi o dezaprobare din partea alegătorilor. (...) Să fiţi siguri că foarte mulţi vor face acest apel în a-i îndemna să aibă grijă, pentru că 1 Decembrie este Ziua Naţională a României, să manifeste respectul cuvenit pentru acest eveniment şi să participe la alte evenimente, inclusiv alegerile, fără să le încurce unele cu celelalte", a spus Toni Greblă.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ