GREŞEALA de gramatică pe care toţi românii o fac într-o veselie
„Sunt mândru de numele meu şi mulţumesc părinţilor pentru numele care mi l-au dat”. A spus-o un ministru al Culturii. „Am apreciat întotdeauna la domnul Pruteanu eforturile care le-a făcut pentru ca limba română să fie vorbită corect”. A spus-o un prim-ministru. „Demersurile care le efectuează România sunt în primul rând diplomatice”. A spus-o un ministru de Externe. „Concertele care le susţin vara pe litoral arată că publicul încă mă vrea”. A spus-o o cântăreaţă de muzică uşoară. „Rezultatele care le-am obţinut în meciurile amicale nu prea contează pentru mine”. A spus-o un selecţioner al României.
Avem de-a face, după cum v-aţi dat seama din exemplele de adineauri, cu una dintre greşelile cele mai răspândite din limba română: renunţarea la prepoziţia „pe” din acuzativul cu prepoziţie „pe care”. Desigur, variantele corecte şi pentru politicieni, şi pentru cântăreţi, şi pentru selecţioneri, şi pentru noi, ceilalţi, sunt:
„Sunt mândru de numele meu şi mulţumesc părinţilor pentru numele PE CARE mi l-au dat”.
„Am apreciat întotdeauna la domnul Pruteanu eforturile PE CARE le-a făcut pentru ca limba română să fie vorbită corect”.
„Demersurile PE CARE le efectuează România sunt în primul rând diplomatice”.
„Concertele PE CARE le susţin vara pe litoral arată că publicul încă mă vrea”.
„Rezultatele PE CARE le-am obţinut în meciurile amicale nu prea contează pentru mine”.
Cei cu mari resurse de îngăduinţă faţă de abateri vor obiecta din nou că acesta e nazism gramatical şi că important e până la urmă mesajul, nu corectitudinea lui. Să le răspundem printr-o pereche de enunţuri care demonstrează că erorile de exprimare pot fi cauzatoare de confuzii.
Citeşte şi: Greşeală gramaticală COLOSALĂ! Mihai Gâdea s-a făcut de râs pe Facebook
Iată enunţurile:
1. „Fiica mea a venit acasă cu o colegă care-o ajută la lecţii”.
2. „Fiica mea a venit acasă cu o colegă pe care-o ajută la lecţii”.
E uşor de observat că absenţa prepoziţiei „pe” schimbă atât sensul frazei, cât şi rostul persoanelor despre care e vorba în frază: cea care ajută devine cea ajutată şi invers. Prin urmare, „pe”-ul care se pune în anumite cazuri în faţa lui „care” nu e un moft, ci o necesitate care elimină ambiguităţile de interpretare. Ar fi nu doar nedrept, ci şi imprudent să-l scoatem din uz, aşa cum încearcă, din păcate, unii vorbitori.
Sigur, nu e cazul să intrăm în subtilităţi gramaticale, în explicaţii plicticos-pedagogice. E mult mai profitabil să avem un reper simplu, în funcţie de care să ştim când se pune „pe” în faţa lui „care” şi când nu. Vă propun următorul tipar orientativ, fără nimic academic sau pretenţios: când substantivul îndeplineşte el însuşi acţiunea, prepoziţia „pe” nu trebuie aşezată în faţa lui „care”. Când substantivul nu îndeplineşte el însuşi acţiunea, se impune plasarea prepoziţiei „pe” în faţa lui „care”. De exemplu:
„Oamenii CARE au venit sunt de la scara vecină”.
„Medicul CARE l-a operat pe bunicul e foarte priceput”.
„Trenul CARE a oprit în gară vine de la Braşov”.
Dar:
„Cărţile PE CARE le-ai citit ţi-au plăcut foarte mult”.
„Cântecul PE CARE l-am auzit mi s-a părut cam trist”.
„Dobânzile PE CARE le plătim sunt prea mari”.
Ştirile orei
Gabriela, felicitari!
• Slab educați sunt în toate zonele țării! Iar utilizarea corectă a limbii ține de educație, instrucție de calitate pornind de la clasele primare!
• Unirea (ca aparținători ai României) și nu dezbinarea e preferabilă, chiar și când avem ce critica (totdeauna la alții!) și de ce râde…
"E mult mai profitabil să avem un reper simplu, în funcţie de care să ştim când se pune „pe” în faţa lui „care” şi când nu."
Corect este: "functie de", nu "in functie de"!!!
Vine din matematica (sa vezi si sa nu crezi, dar sa aplici!): spui "functie de X", nu "in functie de X".
In rest, numai de bine!
Nu știu dacă… dar are dreptate: mai învață!