Greşeală tactică - Manifestaţia pentru unire dă apă la moară Rusiei
„Marşul pentru Basarabia”, organizat duminică, 20 octombrie 2013, de Platforma Civică Acţiunea 2012, a adunat aproximativ 5000 de oameni. Arhicunoscutul mesaj „Basarabia e România” s-a auzit din nou pe străzile Bucureştiului.
Chiar dacă pentru organizatori marşul a fost un succes, nu acelaşi lucru îl putem spune şi pentru obiectivul lor: unirea Basarabiei cu România. Rusia este total împotriva acestui obiectiv şi consideră că integrarea Republicii Moldava în Uniunea Europeană este o modalitate ca România şă-şi anexeze teritoriul de peste Prut. Iar acest marş a dat muniţie ”mamei ”Rusia pentru a se interfera şi mai puternic în drumul european al Republicii.
Beţele puse de Rusia Republicii Moldova privind drumul european sunt mai mult decât evidente (sprijină Partidul Comunist, sprijină separatiştii din Găgăuzia, a interzis exporturile de vinuri moldoveneşti). Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru reglementarea transnistreană, declara la începutul acestei luni că preşedintele român planifică anexarea R. Moldova de către România. „«Calul Traian» a pregătit pentru Republica Moldova două etape: iniţial, «integrarea în Uniunea Europeană», apoi Anschlussul (anexarea) ei de către România”. Tot Rogozin ameninţa că R. Moldova şi-ar putea pierde statalitatea dacă va adera la NATO şi ar putea pierde Transnistria odată cu semnarea Acordului de liber schimb cu UE.
Marşul de duminică nu a făcut alceva decât să dea apă la moară Rusiei, într-un moment foarte important din istoria fraţilor de peste Prut. În perioada 28-29 noiembrie va avea loc Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova va trebui să semneze trei acorduri cu UE: Acordul de Asociere, Acordul de Liber-Schimb şi Acordul privind Liberalizarea Regimului de Vize. Astfel, presiunea ruşilor asupra moldovenilor, să nu dea curs acestor acorduri, va creşte semnificativ. Marşul, ca multe altele, nu ajută concret cu nimic R. Moldova, ci din contră îi face rău. Ruşii, cum nu au avut niciodată nevoie de motive întemeiate, se pot folosi de aces marş pentru a promova mesajul că semnarea acordurilor reprezintă un prin pas în planul României de a anexa R. Moldova.
Din fericire, politicienii de la Bucureşti au fost destul de diplomaţi în declaraţii, acţiuni şi nici nu au participat la marş. Deci, la nivel oficial România se poate delimita de acest marş. Una peste alta, un eventual succes la Vilnius va însemna un pas foarte mare pentru R. Moldova privind integrarea în UE, iar semnalele la nivelul UE sunt foarte pozitive. Pe lângă sprijinul necondiţionat al Bucureştiului, Basarabia se mai bucură de sprijinul Lituaniei, care deţine preşedintia UE, al Estoniei şi al mai multor comisari europeni. De asemenea, Germania a acordat R. Moldova 14 milioane de euro pentru dezvoltarea regională şi economică a ţării.