GREVA GENERALĂ din sănătate este iminentă: ”Vrem sporurile înapoi. Nu vă bateţi joc de noi”
Sistemul sanitar este sub presiune. Astazi, sindicaliștii de la Sanitas decid dacă fac grevă generală sau nu. Nemulțumiri sunt în întreaga țară, pentru că, spun cadrele medicale, veniturile lor scad odată cu aplicarea Legeii salarizarii și cu plafonarea sporurilor.
Consiliul Naţional al Sanitas începe la ora 11:00 şi va decide dacă angajaţii din sănătate intră sau nu în grevă generală.
"Cred că se v-a ajunge la grevă generală, întrucât la ora actuală toată lumea este nemulţumită", a spus un membru din conducerea sindicatului.
Protest spontan la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu
Între timp, protestele continuă. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, angajații au întrerupt lucrul după ce salariile au scăzut cu până la 1.200 de lei.
Oamenii au ieșit să protesteze, deoarece sunt nemulțumiți de salariile din luna martie. Micșorările au apărut odată cu aplicarea noului regulament privind acordarea sporurilor. Zeci de persoane scandează în curtea unității medicale. De asemenea, acestea au mesaje precum ”Vrem sporurile înapoi. Nu vă bateţi joc de noi”, ”Respect”, ”Noi îngrijim bolnavii, nu voi”. Conducerea spitalului afirmă că 40% dintre salariaţi au primit mai puţini bani. Scăderile sunt cuprinse între 100 şi 1.200 de lei.
Haosul din sistemul sanitar se extinde
În Capitală, dar și în alte orașe din țară cadrele medicale și-au strigat miercuri din nou nemulțumirile. Aproape 200 de cadre medicale din Spitalul Județean din Galați au organizat astăzi un protest spontan. Oamenii reclamă că în aceleași secții sporurile s-au acordat preferențial. Un protest spontan a fost și la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
"Ne aruncă praf în ochi. Veniți în Terapie Intensivă să vedeți cum îngrijește o asistentă șapte bolnavi grav. Este dezastru. Este jihad. Ni s-a zis că numai medicii și asistenții sunt în prima linie. Suntem și noi în prima linie. Noi nu am primit măriri", a afirmat unul dintre cei aflaţi la protestul din Galaţi.
Oamenii spun că au fost discriminați în acordarea sporurilor. Cei mai afectați sunt infirmierii, brancardierii, dar și o parte dintre asistente.
"Ieri am fost pe secție trei fete la 80 și ceva de bolnavi. Au scăzut sporurile și nu se poate lucra în pericolul în care lucrăm pe Neurologie", a precizat o asistentă.
Conducerea spitalului i-a chemat pe angajați la negocieri, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Un protest similar a fost organizat și la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați.
Au protestat și cadrele medicale de la Spitalul Marie Curie din Capitală, dar și angajații Centrului de Recuperare Nicolae Robănescu. Imaginile ne-au fost trimise de telespectatori.
Au ieșit în fața spitalului și angajații Institutului Inimii din Cluj-Napoca. Protestul a fost unul spontan.