Nicolăescu anunţă că greva medicilor se suspendă. Urmează negocierile
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Sanitas, că a convenit împreună cu aceştia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de discuţii.
"Vom avea mai multe runde de negocieri: una cu Coaliţia (Profesioniştior din Sănătate - n.r.) şi a doua, după-amiază, cu Sanitas. Am convenit la întâlnirea de astăzi (luni) că vom merge în Guvern, unde vom prezenta o solicitare privind deblocarea a 1.200-1.400 de posturi în sistemul sanitar", a mai spus ministrul Sănătăţii.
O altă problemă de actualitate în sistemul sanitar este cea legată de contractul colectiv de muncă pe sector, fiind vorba despre primul document de acest fel din ultimii 20 de ani.
În acest context, Nicolăescu a spus, referindu-se la majorările salariale revendicate de personalul sanitar, că acestea ar putea fi făcute printr-un act adiţional la contractul colectiv de muncă, iar discuţiile pe această temă ar putea începe în decembrie.
"Nu pot avansa acum cifre privind majorările salariale, să nu le promitem oamenilor ceea ce nu le putem da. Majorările salariale vor fi trecute în actul adiţional, iar Guvernului îi va fi prezentat memorandumul pentru deblocarea posturilor", a mai spus Nicolăescu.
Tot despre contractul colectiv de muncă la nivel de sector, ministrul a afirmat că deschiderea discuţiilor legate de acesta este baza dialogului. "Cu această ocazie, credem că putem să îndreptăm situaţia din sector şi, mai ales, să ne încadrăm în posibilităţile pe care le avem", a adăugat el.
O altă revendicare vizează statutul zilelor libere de sâmbătă şi duminică.
"Legat de acest subiect, am hotărât să înaintăm o notă comisiilor de sănătate din Parlament, pentru clarificarea situaţiei privind munca de sâmbătă şi duminică", a spus Nicolăescu.
Conflictul de muncă al angajaţilor din sistemul sanitar a fost înregistrat la Ministerul Muncii în urmă cu aproximativ două săptămâni şi au avut loc două întâlniri de conciliere, care au eşuat.
Tot după negocierile de luni de la Ministerul Sănătăţii, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că greva generală anunţată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată miercuri, dacă revendicările Federaţiei Sanitas şi prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în şedinţa de Guvern vor fi acceptate.
"Vă rog s-o luaţi doar ca o propunere de suspendare a grevei. Vom trimite propunerea Biroului Executiv şi Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, dacă vor fi menţinute garanţiile ferme pe care ni le-a dat luni ministrul Sănătăţii", a spus Sepi.
El a precizat că miercuri, la ora 11.00, va fi o întâlnire cu membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, la 12.30 va fi şedinţa de Guvern, în care ministrul Eugen Nicolăescu ar urma să prezinte solicitările, iar la 16.00 va fi o nouă întâlnire, în care se va lua o decizie privind o eventuală suspendare a grevei generale.
"Suntem mulţumiţi de faptul că au început discuţiile pe contractul colectiv pe sector, s-au făcut şi paşi importanţi. De asemenea, ministrul a spus că va susţine revendicările şi că avem garanţia fermă că le va prezenta în Guvern, dar sigur că, în cazul în care vom fi nemulţumiţi, putem găsi alte forme de protest", a mai spus Sepi.
Creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem şi un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate la întâlnirea care a avut loc luni la Ministerul Sănătăţii.
Angajaţii din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.
Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 şi 10.00, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
În timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate şi urgenţele.
Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi că a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele, şi că, deşi recunoaşte că au lefuri mici, nu înţelege de ce fac grevă acum şi nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.
"La această manifestare participă, în general, asistenţii medicali, moaşele, infirmierele, şi pe bună dreptate, pentru că au lefuri mici. Dar nu înţeleg de ce fac acum, pentru că în 2010 au avut tăieri de 25 la sută şi nu au făcut grevă. Acum fac grevă. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri tăiate 25 la sută este greu de discutat", a spus ministrul Sănătăţii, la finalul grevei de avertisment.
Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.
De asemenea, ar urma să se vadă, în funcţie de estimările bugetului pentru 2015 şi 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.