'Datele economice pe care le avem şi tot ceea ce am spus de la începutul anului şi tot ceea ce am spus până acum confirmă că analizele pe care le-am făcut, şi atunci când am venit cu măsurile rapide, prin care am mărit salariul minim, am redus CAS-ul, CASS-ul şi aşa mai departe, toate lucrurile, reducerile de taxe, toate lucrurile pe care le-am adoptat în primul trimestru, şi măsurile, au fost foarte bine analizate. Impactul lor se vede şi se vede în ceea au însemnat datele pe primul trimestru. Creşterile veniturilor, creşterea economică (...) vă dau informaţii care vor apărea în zilele următoare, inclusiv cei care erau pesimişti (...) şi ştiţi că în urmă cu săptămâni, FMI a revizuit în sus prognoza de creştere economică, acest lucru se va întâmpla, probabil şi din perspectiva Comisiei Europene. Noi am spus la începutul anului, şi atunci când am venit cu bugetul în Parlament, că prognoza noastră sau prognoza luată de la Comisia Naţională de Prognoză este de 5,2 % creştere economică şi ne menţinem...pe anul 2017', a spus Grindeanu, la Antena 3.
Premierul a punctat că toţi cei care au estimat o creştere economică pentru România în 2017 de 'un pic peste 3% şi-au revizuit prognozele, au ajuns să aibă prognozele undeva spre 4,4% - 4,5%'.
'Deci, încet-încet se apropie de ceea ce spuneam şi noi', a completat Grindeanu.
Premierul a precizat cu referire la datele ce ar urma să fie prezentate de Comisia Europeană că 'va fi, probabil, un raport, nu doar pentru România, ci pentru toate ţările din UE'.
'Iar, vizavi de creşterea economică prognozată, probabil că va fi mai sus de ceea ce spuneau (Comisia Europeană - n.r.) la începutul anului, sigur, exprimându-şi în continuare îngrijorările legate de posibilitatea de depăşirea, aceeaşi discuţie, a deficitului bugetar. Dar, iată că în primele trei-patru luni ale anului nu că am intrat pe deficit, nu că am intrat pe deficit, după primul trimestru am avut un mic excedent, extrem de important. Sunt foarte atent, şi eu şi colegii mei, la a păstra această balanţă, a nu depăşi deficitul bugetar de 3%. Sunt angajamente pe care ţara noastră le-a luat indiferent cine conducea Guvernul sau cine era preşedinte. O ţară serioasă îşi păstrează angajamentele dincolo de anumite cicluri electorale. Sunt lucruri care ne obligă, pe care înţelegem să le respectăm', a declarat Grindeanu.
Premierul a spus, totodată, că din toate analizele de la nivelul coaliţiei guvernamentale rezultă că se va reuşi păstrarea unui echilibru, nefiind justificată temerea că măsurile anunţate de Executiv şi coaliţia de guvernare, de scăderi de taxe, creşteri de salarii, nu vor putea fi acoperite.
'Toate analizele, aşa cum vă spuneam, pe care le-am făcut adoptând măsuri importante în primul trimestru ne arată că da. Noi nu înţelegem că atunci când ai o creştere economică, aşa cum a fost în anii trecuţi, acea creştere economică să se simtă eventual doar în depozitele BNR sau în alte părţi. Înţelegem că acea creştere economică să se simtă şi în nivelul salariilor şi pensiilor din ţara noastră. Lucrul ăsta l-am spus şi PSD-ul l-a spus tot timpul şi am şi făcut, nu doar că am spus. Şi ăsta este un lucru extrem de important. Dacă ai creştere economică, parte din ea merge în investiţii, merge în dezvoltare, parte trebuie să se simtă în veniturile românilor şi de-asta am luat aceste măsuri', a mai spus Grindeanu.