Grindeanu: Nu mă ghidez după politica drobului de sare
Premierul Sorin Grindeanu face un bilanţ al primelor 100 de zile de guvernare PSD, într-un interviu pentru Mediafax.
Cele mai importante declaraţii ale lui Sorin Grindeanu:
- Nu de strategie am dus noi lipsă, probabil am fost foarte buni la a face strategii, probabil am fost slabi la a le pune în practică
- Lipsa noastră a fost pe implementare, fie că vorbim despre infrastructură, de educaţie sau de sănătate. V-am dat trei exemple pe care le considerăm prioritare şi care ne-ar aduce la viteza potrivită astfel încât să nu pierdem legătura cu nucleul dur al UE şi să reducem aceste decalaje, pe care trebuie să recunoaştem că le avem.
- Dacă ne uităm la o hartă a Europei din punctul de vedere al reţelelor de autostrăzi, vedem că România e izolată. Şi dacă nu ne mişcăm cu viteza potrivită, o să fim tot mai izolaţi, o insulă din punctul de vedere al infrastructurii. De asta am început cu infrastructura, pentru că e importantă această zonă şi din punct de vedere economic. Atunci când e dezvoltată şi există, ea aduce impozite, taxe, care se plătesc şi care duc la creştere economică. Zona de vest a ţării, care e legată cu reţelele europene, a adus investitori şi a dus la creştere economică.
- Investiţiile pe acest an sunt cu 10 miliarde mai mari decât ceea ce s-a prevăzut anul trecut. În primul rând, în perioada imediat următoare o să venim cu acel cadrul legal legat de proiectele strategice, vom încerca să eliminăm mai multe elemente legate de birocraţie şi care ţin de noi. În calitate de preşedinte de CJ am depus mai multe proiecte şi am semnat trei zile. E o birocraţie incredibilă.
- Veţi vedea în următoarele luni foarte multe proiecte scoase la licitaţie, astfel încât să parcurgem transparent, dar rapid, toate aceste etape. E unul dintre motoarele investiţiilor.
- Un alt motor important e cel al fondurilor europene. De exemplu, pe agricultură, ceea ce aveau ca plăţi pentru luna martie 3% din plăţi nu au fost făcute, din cauza completărilor greşite şi altele.
- Fondurile europene reprezintă un alt motor de care mă ocup la fel ca şi de infrastructură şi urmăresc progresele celor care sunt responsabili. S-a trimis către audit documentaţia a patru unităţi de management, iar în aprilie vor fi lansate mai multe ghiduri de finanţate, ghiduri necesare, paşi importanţi care pregătesc tot pentru a intra în faza efectivă de absorbţie.
Cu toată această viziune optimistă, aveţi un plan B pentru situaţia în care România nu creşte potrivit prognozelor?
- Nu m-am ghidat niciodată după politica drobului de sare, dar pot să vă spun că datele pe care le am la finalul primului trimestru sunt îmbucurătoare, nu vreau să ies înaintea datelor oficiale.
- Pe partea de venituri tot exista această teamă exprimată de mai mulţi, o creştere semnificativă faţă de ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Sigur că e un buget ambiţios faţă de ceea ce s-a întâmplat anul trecut.
- Avem aceste ţinte de a păstra deficitul, şi noi înţelegem să le respectăm. La fel cu am înţeles să alocaăm 2% din PIB pentru Apărare. N-a fost simplu, suntem primul Guvern care face asta, deşi era obligaţie. Efortul a fost considerabil. Urmăresc foarte atent ca tot ceea ce ne-am angajat în trecut să respectăm, pentru că asta înseamnă seriozitate.
Aţi fost preşedinte al CJ Timiş, într-o zonă în care PSD nu a fost prima forţă politică. V-aţi simţit vreodată discriminat, nedreptăţit, când venea vorba de alocări de bani de la centru?
- Discriminat, nedreptăţit, e mult spus. Supărat e mai bine. Sigur că am fost de multe ori supărat. (...) De multe ori, politicienii locali au dat vina pe Bucureşti pentru a-şi justifica anumite insatisfacţii sau lucruri pe care le-au promis şi nu au reuşit să le îndeplinească. Dacă vorbim doar despre politicieni locali care folosesc acest argument pentru a-şi justifica incompetenţa, pentru că se foloseşte această tactică, dar dacă priveşti în comparaţie unele oraşele cu altele, vezi că unele s-au dezvoltat într-un ritm mai alert, altele nu. (...) Dacă ar hotărî doar cei din Bucureşti, n-ar mai da niciunde, şi-ar ţine tot şi ar face numai în Bucureşti.
- Au fost multe proiecte, tot timpul arătate, vândute frumos iubitului electorat, dar nu s-a mai întâmplat nimic, e o mare problemă şi nu cred că doar Timişoara e de dat exemplu. Cu toate că în Timişoara scuza că Bucureştiul nu dă bani e mai la îndemână şi mai uşor de spus, în opoziţie cu proiecte majore pentru oraş şi pentru judeţ, iar aceste lucruri sunt făcute în continuare pentru a explica ineficienţa decidenţilor locali.
Vi se pare că actuala opoziţie este o contrapondere reală, eficientă, la coaliţia de guvernare?
- Nu e neapărat rolul meu ca prim ministru să fac o evaluare a opoziţiei, dar sigur că observ ceea ce se întâmplă, pentru că am avut şi o moţiune de cenzură, într-o lună de zile am avut trei voturi în Parlament. Nu pot să nu observ că dânşii sunt mai preocupaţi de a-şi recupera sumele de la AEP decât a găsi critici constructive.
- Nu pot să nu-mi amintesc de o declaraţie a celor de la PNL care spuneau că atunci când vine vorba de legea salarizării unitare, mai bine îşi asumă guvernul. Păi cum, nu e mai bine să se discute, să se depună amendamente?
- Nu pot să nu observ cum unii dorm în Parlament, cum se opun unor legi şi atunci când îi întrebi despre ce este vorba nu ştiu să spună, sigur că le privesc cu umor, e cel mai potrivit cuvânt, aceste acţiuni.
Sunteţi un european optimist, un euro-atlantist sau un atlantist? Sau câte ceva din toate?
- Noi suntem stat membru al UE, dar avem şi un parteneriat cu SUA. Eu pot să vă spun că cele două sunt foarte importante pentru ţara noastră şi nu se exclud. Sunt lucruri care sunt complementare şi asta e extrem de bine pentru noi şi pe direcţiile astea trebuie să mergem.
- De dimineaţă am avut o întâlnire cu ambasadorul Poloniei. Sigur că acum după Brexit devenim a şasea ţară ca populaţie, iar noi şi Polonia suntem state importante din est. Nu doar ca populaţie trebuie să fim importanţi.
-