Grindeanu vrea ca bugetul Apărării să fie cheltuit în industria din România
Premierul Sorin Grindeanu a participat, joi, la preluarea mandatelor de miniştrii Economiei şi pentru IMM-uri, Mihai Tudose şi Alexandru Petrescu, primului spunându-i că îşi doreşte ca mare parte din suma alocată Apărării să fie cheltuită în România, astfel încât să fie ajutată industria românească.
„Eu am încredere în cei doi colegi ai mei. Sunt convins că ceea ce înseamnă priorităţi ale celor două ministere vor fi puse în practică într-un ritm alert. Sunt ministere care sunt adiacente ca şi profil. Îmi doresc pentru Ministerul Economiei, să începeţi, domnule ministru, cu revitalizarea industriei de Apărare. Avem în buget 2% din PIB pentru Apărare. Mi-aş dori ca marea parte a acestei sume să fie cheltuită în România, astfel încât să putem să ajutăm industria naţională de apărare”, a spus Sorin Grindeanu.
Noului ministru pentru IMM-uri premierul i-a cerut să facă rapid proiectul pentru Legea prevenţiei.
La rândul său, noul ministru al Economiei, Mihai Tudose, precizat că a stabilit pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu ministrul Apărării, pentru a se pune de accord cu necesităţile Armatei Române şi capacitatea de producţie a industriei româneşti de apărare.
„De asemenea, în cel mai scurt timp vom prezenta o analiză a situaţiei şi un plan de măsuri pe baza celor doi giganţi ai economiei româneşti – Transgaz şi Transelectrica, să încercăm să transportăm România într-un hub energetic pe Balcani, căci e păcat să nu folosim resursa pe care o avem. Vom acţiona, conform programului de guvernare, în tot ceea înseamnă parte de minerit neenergetic pentru valorificarea superioară a minereurilor din România, să nu mai exportăm minereu de cupru, ci să producem plăci de cupru. E valabil şi în alte domenii, în alte zone de minereuri, ajungând până la resursa naturală – apa, care este cea mai importantă. Avem cea mai bogată resursă de apă mineral din Europa şi nu ştim să o folosim cum trebuie”, a spus Tudose.
Alexandru Petrescu, noul ministru al IMM-uri , a spus că în domeniul său sunt probleme stringente, printre care accesul dificil la finanţare şi o insuficientă dezvoltare a culturii exportului de către firmele româneşti.