Gruia Stoica se pregăteşte să încalce contractul de privatizare a CFR Marfă
Viitorul proprietar al CFR Marfă susţine că a fost chemat luni la Ministerul Transporturilor pentru a semna contractul de privatizare al societăţii feroviare. Acesta susţine că va da banii, 202 milioane de euro pentru 51% din societate, după ce va primi avizul favorabil de la Consiliul Concurenţei. Acest aviz se poate da în maxim cinci luni, dar contractul prevede plata sumei în 60 de zile.
"Am fost deja invitat, de câteva zile, de către autorităţi, să semnez contractul. Aştept detaliile întâlnirii. Cât despre plata banilor, procedura este următoarea: după semnarea contractului, notific tranzacţia la Consiliul Concurenţei. După ce primesc avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, achit suma integral", a declarat Stoica, pentru ziarul Bursa. Referindu-se la plata sumei, Stoica a spus: "Aştept detaliile întâlnirii. Cât despre plata banilor, procedura este următoarea: după semnarea contractului, notific tranzacţia la Consiliul Concurenţei. După ce primesc avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, achit suma integral".
Dacă va proceda în felul acesta, Stoica riscă să încalce prevederile contractului pentru că acesta va stipula faptul că banii vor fi plătiţi în maxim 60 de zile de la semnare. Ori, avizul Consiliului Concurenţei poate dat în maxim cinci luni, conform legii şi după cum a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.
"Guvernul are un termen stabilit prin HG până la carea vrea să încaseze banii. E dreptul Guvernului, vânzătorului, să stabilească ce, când doreşte pentru noi termenul important este că în conformitate cu legea concurenţei avem un termen de maxim cinci luni din momentul în care avem o cerere completă. Deocamdată nu avem niciun fel de cerere. (...) Nu-l opreşte nimeni (pe Guvern n.r.) să încaseze banii, nu spune nimeni că nu se pot plăti banii înainte să existe autorizare din punctul de vedere al Consiliului Concurenţei. Singurul lucru prevăzut în lege este că cumpărătorul nu are voie să-şi exercite puterea în companie, nu poate să înceapă să ia decizii, să numească oameni, să vândă active, să cumpere, deci nu dispune de proprietatea lui, dar nu-l opreşte nimeni să-şi lichideze plata", a spus Chiriţoiu.
Deocamdată, nu se ştie însă cine va anliza concentrarea economică dintre CFR Marfă şi Grup Feroviar Român, compania lui Stoica, pentru că timp de o lună se va stabili dacă această tranzacţie are implicaţii regionale sau doar naţionale. Dacă vorbim de prima situaţia, analiza va fi efectuată de Comisia Europeană, dacă nu, de Consiliul Concurenţei.