Guvern: De la începutul lunii februarie şi până în prezent, au intrat în România peste 550.000 de cetăţeni ucraineni
Guvernul a informat, miercuri, că din 10 februarie şi până în prezent au intrat în România 553.831 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.268 au solicitat o formă de protecţie din partea statului roman. De asemenea, ţara noastră poate asigura la nivel naţional aproximativ 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi.
În ultimele 24 de ore, în România au intrat 9.295 cetăţeni ucraineni, 4.602 direct din Ucraina, 3.279 din Republica Moldova şi 1.414 din alte state, arată un comunicat de presă al Guvernului.
Conform sursei citate, până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infracţiuni din sfera traficului de persoane sau exploatării prin muncă împotriva cetăţenilor ucraineni sau comise de cetăţeni ucraineni.
De asemenea, două elicoptere civile ucrainene au depus un plan de zbor, cu tranzitarea României, având destinaţia finală Turcia. Aparatele de zbor nu sunt implicate în conflictul din Ucraina, neavând capacităţi militare şi nu vor staţiona în România, opririle fiind doar cu scopul de a realimenta.
Refugiaţii din Ucraina pot folosi, începând cu 13 martie 2022, o aplicaţie pentru a alege cele mai eficiente rute de tranzit din Romania
Datele sunt furnizate în limba română, engleză şi ucraineană, pentru modurile de transport feroviar, rutier şi aerian.
Prin această aplicaţie persoanele refugiate care vor să tranziteze România pot alege cele mai eficiente rute. Aplicaţia poate fi accesată din linkul de mai jos:https://cestrin.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=68e8bb8089cc4d3f9d0a0cbe44afc425&fbclid=IwAR2YdSubRUMlCDFIGdfqdus1Iq3rB-UZWITGJBaHvCyE4EzxRu_jpQ-TPO8
Potrivit sursei menţionate, Ministerul Transporturilor, prin CFR Călatori, a transportat zilnic aproximativ 800-900 refugiaţi, gratuit, cu trenuri dedicate. Totodată, Ministerul Transporturilor a creat culoare dedicate la Aeroport Otopeni şi a procesat mii de pasageri, facilitând deplasarea acestora. De asemenea, la aeroport şi în Gara de Nord din Bucureşti au fost instalate corturi dedicate refugiaţilor.
În plus, Aeronave ale Forţelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de luptă Poliţie Aeriană, au executat, marţi, o nouă misiune de poliţie aeriană în spaţiul aerian naţional pentru a intercepta şi escorta o aeronavă civilă care opera zborul Turkis Airlines de la Moscova la Istambul, urmare la informarea organelor de trafic aerian civile despre o alertă cu bombă la bordul aeronavei.
De asemenea,conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României.
Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens, mai indică sursa amintită.
Calitatea aerului
Guvernul mai informează că potrivit datelor puse la dispoziţie miercuri dimineaţă de specialiştii în meteorologie şi mediu indică valori normale ale concentraţiilor de monoxid de carbon pentru perioada următoare.
Potrivit sursei amintite, analiza este bazată pe informaţiile furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus. Începând de astăzi, 23 martie 2022, circulaţia aerului va fi predominant dinspre nord-vest-nord spre sud-est-sud, potrivit Autorităţii Naţionale de Meteorologie.
Datele specialiştilor contrazic speculaţiile cu privire la existenţa unui nor toxic, deasupra României, în aceste zile.
Având în vedere că au aparut speculaţii în privinţa riscului de poluare a Mării Negre, Executivul face precizarea că riscurile poluării apelor teritoriale ucrainiene din Marea Neagră sunt minime, iar propagarea unei eventualele poluări până în apele teritoriale române este imposibilă.
Specialiştii MMAP monitorizeaza permanent calitatea apei la nivel naţional, inclusiv la Marea Neagră.
Conform sursei menţionate, sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăsiri peste valorile normale.
„Din analiza măsurătorilor de radioactivitate din ultimele 24 de ore, valorile obţinute sunt normale pentru această perioadă şi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare, conform OM 1978/2010 pentru nici unul din factorii de mediu monitorizaţi. În ceea ce priveşte debitul doză gama, acesta s-a situat la valoarea de 0,137 µSv/h, un nivel de aproape 10 ori mai mic decât limita de avertizare - 1 µSv/h. Din informaţiile deţinute, în prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobîl şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie”, mai arată comunicatul de presă.
CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice.
În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.
„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la jefuirea şi distrugerea unui laborator de monitorizare a mediului din Cernobîl, vă comunicăm că reprezentanţii autorităţii de reglementare din Ucraina nu au confirmat producerea acestui incident pe amplasamentul centralei de la Cernobîl. În prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobîl şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie”,mai indică sursa citată.
Totodată, Guvernul că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii şi nu sunt semnalate depăşiri nici la nivelul teritoriului ucrainean.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x