Guvern: Denunţătorii care au comis infracţiuni grave pot beneficia şi ei de reducerea pedepsei cu 50%
Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și a altor acte normative.
Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Justiţiei și are în vedere modificarea şi completarea legislaţiei penale și procesual-penale pentru punerea acesteia în acord cu prevederile Constituției, așa cum au fost acestea interpretate de CCR. De asemenea, sunt propuse intervenții punctuale asupra Legii nr. 682/2002 privind protecția martorilor, Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator și a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Proiectul adoptat miercuri de Guvern prevede că persoanele care au comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Articolul 19 din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor excludea de la reducerea la jumătate a pedepsei pe autorii unor infracţiuni socotite grave, dar Decizia CCR nr. 67/2015 a statuat că excluderea este neconstituţională.
În consecinţă, din noua formulare a articolului 19 a legii a fost eliminată sintagma "infracţinea gravă", forma propusă Parlamentului spre aprobare fiind următoare: "Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1, şi care a comis o infracţiune, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege".