Guvern: Din februarie şi până acum, au intrat în România 614.297 de cetăţeni ucraineni
Guvernul a anunţat că, din data de 10 februarie până în prezent au intrat în România 614.297 de cetăţeni ucraineni. Dintre aceştia, 4.328 au solicitat o formă de protecţie din partea statului român.
România poate asigura la nivel naţional circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi.
În ultimele 24 de ore, în România au intrat 8.261 cetăţeni ucraineni, 4.523 direct din Ucraina, 1.952 din Republica Moldova şi 1.786 din alte state.
Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infracţiuni din sfera traficului de persoane sau exploatării prin muncă împotriva cetăţenilor ucraineni sau comise de cetăţeni ucraineni.
Conform comunicatului de presă al Executivului, cu privire la incendiile din regiunea Cernobîl, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională de Meteorologie face următoatele precizări:
„- Simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022 estimează că direcţia predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei şi ulterior spre Rusia. Astfel, circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.
- Valorile de radioactivitate se menţin în limite normale la nivelul întregului teritoriu european, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivităţii de Mediu. Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiştilor europeni, circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat.
- Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului monitorizează permanent evoluţiile şi vor prezenta rezultatele evaluărilor realizate la nivel european”.
Calitatea aerului
Cu privire la transportul de praf saharian în zona României, Garda Naţională de mediu informează că, în perioada 30 martie – 01 aprilie, circulaţia aerului se va face din sector preponderent sud-vestic şi sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul şi sud-estul Europei, inclusiv în zona ţării noastre.
Concentraţiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparaţie cu cele din sudul Peninsulei Italice şi al Peninsulei Balcanice. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul şi nordul ţării, apoi, pe arii restrânse şi în rest, mai indică sursa citată.
De asemenea, datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în următoarele zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.
Totodată, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la nivelul României, miercuri circulaţia aerului se va realiza predominant dinspre sudvest- vest spre nord-est- est, iar joi şi vineri predominant dinspre sud- sud-vest spre nord- nord-est. Vântul va avea intensificări temporare la munte şi local în restul teritoriului, cu precădere în regiunile sud-estice.
Începând din această noapte se vor semnala precipitaţii, la început în vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi la munte, apoi pe arii restrânse şi în rest, conform sursei amintite.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x