Guvern: Proiectul care va scoate plagiatele demnitarilor din analiza Consiliului National de Etică
Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi se află un proiect de modificare a legii privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare care are drept scop scoaterea plagiatelor demnitarilor din analiza Consiliului Naţional de Etică.
Conform proiectului, Consiliul Naţional de Etică nu va mai avea printre atribuţii analiza plagiatelor demnitarilor şi nici nu va mai putea aplica sancţiuni precum retragerea calităţii de conducător de doctorat sau retragerea titlului de doctor. Ministerul Educaţiei a revocat la începutul lunii decembrie 2015 Consiliul Naţional de Etică - forul care i-a scapat de plagiate pe mai mulţi demnitari - şi a anunţat că această instituţie nu va mai avea atribuţii în analiza tezelor de doctorat.
Citeşte şi: Ministrul Adrian Curaj îi va prezenta lui Cioloş o ANALIZĂ privind comisiile de EVALUARE a tezelor de DOCTORAT
Proiectul de Ordonanţă are un singur articol, care prevede următoarele:
"Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, 505 din data de 4 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
La articolul 4^2, alineatul (3) se abrogă.
La articolul 14, alineatul (1), literele c) şi d) se abrogă".
Ce spun articolele pe care Ordonanţa le abrogă:
Articolul 4^2:
(1) Sesizarile privind abaterile de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate în două etape detaliate ăn Codul de etică:
a) analiza la nivelul instituţiei în cadrul căreia presupusele abateri s-au produs, denumită prima etapă, care se desfăşoară conform art. 11 şi prevederilor Codului de etică;
b) analiza la nivelul Consiliului Naţional de Etică, denumită etapa a doua.
...
(3) Se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etică.
Articolul 14 (1) Pentru abaterile constatate de la buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare, Consiliul Naţional de Etică stabileşte aplicarea uneia sau mai multora dintre următoarele sancţiuni:
a) avertisment scris;
b) retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită;
c) retragerea calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din funcţia de conducere din instituţia de cercetare-dezvoltare;
g) desfacerea disciplinară a contractului de munca;
h) interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţare din fonduri publice destinată cercetarii-dezvoltării;
i) suspendarea, pe o perioadă determinată de timp între 1 an şi 10 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control sau ca membru în comisii de concurs;
j) îndepărtarea persoanei/persoanelor respective din echipa de realizare a proiectului;
k) oprirea finanţării proiectului;
l) oprirea finanţării proiectului, cu obligativitatea returnării fondurilor.