Guvern: Reglementări noi privind coordonarea, controlul şi supravegherea executării pedepselor neprivative de libertate
Guvernul a aprobat miercuri Regulamentul de aplicare a dispoziţiilor Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
"Având în vedere faptul că măsurile şi obligaţiile care pot fi dispuse în executarea sancţiunilor neprivative sunt multiple, actul normativ îşi propune, în primul rând, o sistematizare din punct de vedere instituţional a persoanelor fizice şi juridice chemate să asigure punerea în executare a sancţiunilor şi măsurilor neprivative de libertate, alături de principalii actori ai implementării acestor măsuri: judecătorul delegat cu executarea, procurorul şi consilierul de probaţiune", se arată într-un comunicat remis AGERPRES.
Hotărârea de Guvern detaliază şi modul în care serviciile de probaţiune asigură coordonarea, supravegherea şi controlul executării pedepselor şi măsurilor neprivative de libertate.
Actul normativ aprobat detaliază, totodată, procedura de informare a persoanei aflate în executarea pedepselor, măsurilor educative sau a altor măsuri neprivative de libertate, care nu vorbeşte sau nu înţelege limba română ori nu se poate exprima cu privire la conţinutul pedepsei sau măsurii dispuse.
Astfel, se prevede ca principalele acţiuni efectuate în procedura de executare să fie comunicate într-o limbă, respectiv, într-un limbaj pe care persoana aflată în executarea pedepsei îl înţelege, prin intermediul unui traducător, interpret autorizat sau de limbaj mimico-gestual.
Noul regulament aprobat reglementează inclusiv modalitatea de aplicare a prevederilor legale privind posibilitatea acoperirii, de la bugetul de stat, a unor cheltuieli necesare executării pedepselor sau măsurilor neprivative.
În ceea ce priveşte sancţiunea renunţării la urmărirea penală, sunt reglementate detalii în legătură cu prestarea muncii neremunerate în folosul comunităţii, modalitatea de stabilire a activităţilor concrete ce trebuie executate în funcţie de utilitatea acestora pentru comunitate, pregătirea şcolară şi profesională a persoanei, experienţa în muncă a acesteia, starea de sănătate şi alte date considerate utile pentru executare.
Un alt aspect reglementat vizează procedura prin care are loc abilitarea instituţiilor din comunitate în vederea implicării acestora în procesul de executare a pedepselor şi măsurilor neprivative de libertate, prin colaborare la nivelul comunităţii locale cu autorităţile direct responsabile de asigurarea executării acestor pedepse sau măsuri.