Guvernul a adoptat OUG privind selectarea procurorilor pentru Parchetul European
Guvernul a adoptat în ședința de astăzi OUG privind selectarea procurorilor pentru Parchetul European, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la finalul ședinței Executivului.
Guvernul urmează să adopte în ședința de astăzi OUG privind selectarea procurorilor pentru Parchetul European, a anunțat la debutul reuniunii Executivului premierul Viorica Dăncilă.
Dăncilă a precizat că ordonanța are la bază implementarea regulamentului european pentru funcționarea Parchetului European care a intrat în vigoare în 2017 și care prevede că fiecare stat membru trebuie să contribuie cu câte un reprezentat. Termenul limită până la care fiecare stat trebuie să desemneze candidații este de 31 martie. Prin OUG, a precizat Dăncilă, se creează baza legală juridică pentru selectarea a trei candidați din partea României, propuneri care vor fi trimise apoi la Bruxelles.
Ordonanța a fost avizată tot marți favorabil de CSM. ”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), cu observaţiile însuşite în Comisia nr.1 din şedinţa de la data de 18.02.2019”, anunță CSM printr-un comunicat de presă.
În ceea ce priveşte art. 1 alineatul 3 din proiectul de Ordonanţă, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit următoarea observaţie:"Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători". Amendamentul a fost aprobat cu 10 voturi pentru, 7 voturi împotrivă și un vot anulat.
Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017.
În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.
Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020. Concursul pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European este în plină desfășurare, fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi fiind printre cei trei candidați care au rămas în cursă.
În pofida demersurilor ministrului Justiției împotriva candidaturii sale și a acțiunii întreprinse de secția de investigație a magistraților, Kovesi este printre favoriți. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans (candidatul socialiștilor europeni pentru șefia Comisiei Europee) o susține, el precizând luni, într-un interviu pentru euronews, că fosta șefă DNA este un procuror excelent. Tot luni, liderul grupului ALDE (din care face parte și partidului lui Călin Popescu Tăriceanu) a condamnat actacurile autorităților române împotriva lui Kovesi și a cerut președintelui Parlamentului European să intervină pentru a garanta desfășurarea în condiții bune a procedurii de numire a viitorului șef al parchetului european.
Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x