Guvernul a aprobat o hotărâre pentru desemnarea administratorului sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje
Executivul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, proiectul de hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje.
Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului.
„Implementarea SGR în România va avea o contribuţie esenţială în atingerea ţintelor ambiţioase de reciclare şi colectare, pe care ţara noastră şi le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcţie efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanţii companiei, în cadrul căreia vom discuta şi stabili planul de implementare, calendarul şi etapele acestuia. Chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toţi factorii implicaţi, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operaţional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deşeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în şanţuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, potrivit sursei citate.
Desemnarea Administratorului SGR îşi propune uniformizarea şi menţinerea unei coerenţe în implementarea sistemului de garanţie-returnare, la nivel naţional. Mai mult, fiind o entitate ce va funcţiona pe întreg teritoriul României, este satisfăcut dezideratul de a da posibilitatea consumatorilor finali să îşi poată recupera garanţia, indiferent de locul iniţial de cumpărare. În acest mod, returnarea va fi mai facilă, ceea ce va conduce la creşterea cantităţii de materiale colectate.
Conform sursei menţionate, SGR presupune reţinerea unei garanţii de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziţionată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.
SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Cantităţile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată prin operatorul unic de sistem (RetuRo), la fel ca în statele în care sistemul funcţionează deja.
S.C. RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o entitate în care se regăsesc reprezentanţii producătorilor, ai comercianţilor, dar şi statul român, reprezentat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului, cu un procent de 20% din acţiuni, mai indică sursa menţionată.
Tag-uri:
ambalaje
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x