Întrebat, la finalul BPN al PSD, despre faptul că Ministerul Energiei a solicitat Romgaz şi Conpet să vireze în avans către bugetul de stat câteva sute de milioane de lei sub formă de dividende, premierul a explicat: 'Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci, nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, Braşov - Ploieşti (tronson de autostradă - n.r.). Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener'.
Tudose a arătat că virarea la buget a acelor sume de către companiile de stat menţionate nu reprezintă o problemă.
'Nu, nu este. Dacă dividendele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul meu de vedere, este exact acelaşi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie. Acolo unde banii oricum nu erau angajaţi, nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum', a afirmat prim-ministrul.
La sfârşitul săptămânii trecute, Executivul a aprobat o rectificare a bugetului, care arată că intenţia este să colecteze sume importante de la companiile pe care le deţine, scopul fiind echilibrarea bugetului.
În nota de fundamentare a actului normativ referitor la rectificare se vorbeşte despre faptul că “veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr 29/2017”, adică cea în baza căreia statul cere bani de la Romgaz. Ar putea urma Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, dacă vorbim doar despre companiile de stat din energie.
loading...