Guvernul a discutat despre compensarea preţului la energie şi gaz. Anunțul făcut de premier
Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, despre compensarea preţului la energie şi gaz, iar premierul Florin Cîţu a anunţat că aşteaptă de la ministerele de resort soluţii inclusiv pentru consumatori non-casnici. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a detaliat cum s-ar putea aplica aceste compensări.
"Astăzi în prima lectură am venit cu proiectul de OUG cu privire la compensarea sau subvenţionarea consumatorilor casnici", a declarat Popescu, la briefingul de după şedinţa de Guvern.
El a menţionat că anterior a avut o întâlnire cu Consiliul Naţional al IMM-urilor pentru a discuta despre posibilităţile de ajutor şi pentru IMM-uri, arătând că se pregăteşte o schemă de ajutor şi în acest sens.
Referitor la schema de ajutor pentru energie electrică pentru consumatorii casnici, ministrul a explicat că s-a plecat de la ideea că în piaţa concurenţială există o ofertă minimă, un preţ minim de referinţă, care este mai mic decât preţul reglementat la 31 decembrie 2020, şi există un preţ mediu în piaţă, care este în jur de 82 de bani pe kW, cu toate taxele incluse, potrivit News.ro.
"Deci avem două referinţe: referinţa minimă, cel mai mic preţ din piaţa concurenţială care este 64 de bani, preţ mediu, şi preţul mediu din piaţa concurenţială, care este 82 de bani. Această diferenţă de 18 bani pe kW, la consumator, această diferenţă va fi subvenţionată în totalitate de către stat, din bugetul statului", a declarat Virgil Popescu.
El a arătat că sunt mai multe "tranşe" de consumatori, prima fiind cu cei între 30-200 de kW lunar. Popescu a explicat că pragul de 30 de kW a fost introdus pentru că altfel este vorba despre case nelocuite sau locuinţe de vacanţă şi nu are rost să fie subvenţionate.
"Peste 200 de kW considerăm că nu mai este un consum mediu, este un consum destul de mare, deci nu mai vorbim de oameni cu venituri medii, am încercat să facem un echilibru, o egalitate între consum mediu şi venitul mediu. Deci, practic, între 30 de kW şi 200 de kW vorbim de 5.172.193 de gospodării, dacă înmulţim cu - ne dau statisticile de la Ministerul Muncii - 2,5 persoane pe gospodărie, vorbim de aproape 13 milioane de români care vor beneficia de acest ajutor pentru energia electrică. Cine nu va beneficia, în afară de cei sub 30 de kW consum, practic nu vor beneficia consumatorii vulnerabili, lor li se va aplica legea consumatorului vulnerabil", a susţinut Popescu.
Potrivit acestuia, "la sfârşitul fiecărei luni, furnizorii vor emite facturile, vor trece acest discount diferenţiat în factură, vor întocmi nişte bordeouri automat, din sistemele informatice, pe care le vor prezenta în declaraţiile de la buget de la ANAF, în declaraţiile de taxe şi impozite şi se vor scădea direct din declaraţiile la taxe şi impozite".
"Practic, nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri, nu dorim ca românul să fie pus să se ducă după adeverinţe, după ceva ca să demonstreze că are un venit mediu sau un consum mediu, automat toţi cei care sunt încadraţi în această plajă de consum, între 30 şi 200 de kW, vorbim de 13 milioane de români, vor beneficia de această subvenţie", a afirmat ministrul Energiei.
De asemenea, Popescu a explicat că acei consumatori care au contract cu un furnizor cu preţ mai mare decât preţul mediu din piaţă vor fi încurajaţi să se mute la un alt furnizor, cu un preţ mai mic, întrucât atunci subvenţia va fi mai mare, ca procent din factură, dar va fi stimulată şi concurenţa în piaţă.
El a dat exemplul unui consum de 100 de kW, pentru care din factura de 82 de lei (82 de bani/kW x 100 de kW) se scad 18 lei (diferenţa de 18 bani/kW x 100 de kW), astfel că un consumator plăteşte 64 de lei. Dacă un consumator are contract cu furnizorul cu cel mai mic preţ, la care o factură de consum de 100 de kW ar fi de 64 de lei, şi el va plăti cu 18 lei mai puţin.
La gaze naturale, a fost luat un preţ de referinţă "care este mai mult decât dublu faţă de anul trecut", 255 de lei, fiind stabilite alte tranşe de consum: 100-300 de metri cubi consum anual (la o garsonieră), 300-600 de metri cubi (apartament cu 2 camere), 600-900 de metri cubi (apartament cu 3 camere), 900-1.100 metri cubi (apartament de 4 camere de aproximativ 100 de metri pătraţi), 1.100-1.200 de metri cubi (locuinţe, inclusiv case, de până la 120 de metri pătraţi).
"Deci toate aceste tipuri de locuinţe unde locuiesc români care au veniturile până în plaja medie vor beneficia de un ajutor în sumă procentuală fixă de 25% din valoarea facturii. Pentru gaze naturale vorbim de 25% sumă fixă în funcţie de consum, se aplică la fel, la final pe factură, stornând 25% din valoarea facturii cu tot cu TVA, pentru energie electrică avem această diferenţă între preţul mediu din piaţă şi preţul minim din piaţă, această referinţă de preţ mediu atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică poate fi, evident, updatată în funcţie de evoluţia pieţei", a detaliat ministrul Energiei.
El a adăugat că sistemul i se pare unul simplu şi că a încercat să găsească "cea mai debirocratizată soluţie".
Premierul a precizat ulterior, într-o postare pe Facebook, că, în ceea ce priveşte compensarea facturilor la energie, măsura are în vedere aproximativ cinci milioane de gospodării, adică în jur de 12 milioane de români.
”Gaze naturale - măsura are în vedere 2,3 milioane de gospodării, adică în jur de 5 milioane români. Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%. Tot în şedinţa de Guvern de astăzi, am iniţiat discuţia despre plafonarea preţului la gaze. Vom vedea, în urma analizei, dacă această variantă poate fi luată în calcul sau nu. Avem cele mai bune soluţii pentru consumatorii casnici şi cei non-casnici”, a transmis păremierul.
loading...
Ştirile orei
FEMINIS.RO
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x