Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, măsurile cuprinse în OUG vin să pună în acord dispoziţiile statutului cu Deciziile CCR şi vizează, între altele, 'stabilirea tipologiei şi duratei cursurilor pentru formarea în carieră, precum şi a celor care asigură formarea profesională continuă a poliţistului'.
'Această reglementare va permite şi formarea poliţiştilor proveniţi prin încadrare directă. Astfel, în primul an de activitate, poliţistul încadrat direct trebuie să urmeze un curs pentru iniţierea în carieră în instituţiile de formare profesională ale MAI, cu o durată de cel puţin trei luni, iar pentru specialiştii încadraţi direct sau transferaţi, un curs de patru săptămâni', se arată în comunicat.
De asemenea, noile reglementări menţionează 'situaţiile de modificare a raportului de serviciu al poliţistului - delegare, detaşare, participare la misiunile internaţionale, transfer, mutare, împuternicire pe o funcţie de conducere, punere la dispoziţie - şi conţine elemente generale de procedură'.
În ceea ce priveşte ocuparea posturilor vacante, prin OUG sunt reglementate aspectele care vizează organizarea şi desfăşurarea concursurilor, ca element al iniţierii şi modificării raportului de serviciu.
'Noile reglementări menţionează tipul probelor de concurs, diferenţiat pe funcţii de conducere şi de execuţie, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi 'admis', modalitatea de departajare a acestora în situaţia obţinerii unor rezultate egale, precum şi posibilitatea de contestare a rezultatelor obţinute. Măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern se realizează cu încadrarea în bugetul anual aprobat al MAI, iar posturile se scot la concurs în limita fondurilor bugetare alocate', se mai arată în comunicat.