Guvernul a primit peste 20.000 de petiţii. Iată care sunt principalele domenii de interes pentru petiţionari
De la preluarea mandatului de către Cabinetul Cioloș, la Secretariatul General al Guvernului s-au primit, în total, 20.777 de petiții adresate Prim-Ministrului și Guvernului României. Principalele domenii de interes pentru petiționari sunt: educație, sănătate şi ocuparea forței de muncă.
Una dintre metodele prin care, în 2016, Guvernul a păstrat legătura cu cetățenii a fost prin intermediul petițiilor depuse pe adresa Prim-Ministrului, concomitent cu organizarea, de către Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a unor audiențe săptămânale cu oricare cetățean interesat, potrivit gov.ro.
De la preluarea mandatului, la Secretariatul General al Guvernului s-au primit, în total, 20.777 de petiții adresate Prim-Ministrului și Guvernului României, cu o medie de 1.731 de petiții/lună în timpul actualei guvernări. Distribuția pe ultimii 4 ani arată, în medie, o creștere cu cel puțin 20% a numărului de petiții adresate Guvernului României în perioada ianuarie-octombrie 2016 față de anii 2013 sau 2014. Teme precum reformarea sistemului medical, ocuparea forței de muncă și starea sistemului de învățământ s-au aflat, în perioada analizată, în centrul atenției cetățeanului, conform materialului MCPDC.
Profilul petiționarului în mandatul Cabinetului Cioloș, perioada 1 ianuarie 2016 – 1 noiembrie 2016
Principalele domenii de interes pentru petiționari:
- Educație – reclamații referioare la sistemul de învățământ/salarizare profesori și personal auxiliar.
- Sănătate - reclamații referitoare la sistemul de sănătate, deficit de personal, condiții improprii în spitale.
- Ocuparea forței de muncă – șomaj, lipsa locurilor de muncă.
Profilul este confirmat de cel al petenților Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, inclusiv al celor cu care demnitarii Ministerului au avut audiențe în 2016.
Canale de comunicare:
59,97% dintre petiții s-au transmis prin poșta electronică (e-mail), 32,85% prin poștă și fax, iar 7,39% prin biroul de audiențe. Creșterea numărului de petiții adresate electronic justifică inițiativa MCPDC de propune realizarea unui sistem de urmărire/alertă pentru a cunoaște în timp real stadiu realizării petițiilor.
Repartizarea geografică a petițiilor:
Numărul cel mai redus al petițiilor provine de la cetățenii din județul Covasna (0,39%), iar cel mai multe sunt transmise de cetățenii din București (11,68%).
MCPDC a luat inițiativa ca, împreună cu experții GovITHub, să dezvolte aplicația – pilot: Urmărește petiția. Aplicația va putea aloca și comunica automat cetățenilor, pe adresele de e-mail ale acestora, numere de înregistrare pentru fiecare petiție transmisă, explicând termenele maximale de soluționare/formulare răspuns, inclusiv data la care petiția a fost direcționată (cum se întâmplă frecvent) de la Cancelaria Prim-Ministrului/Secretariatul General al Guvernului la ministere sau agenții. În următorii ani, sistemul, aplicat ca și test la CPM/SGG în 2016, va putea fi replicat și în ministere.
Prezenta inițiativă reprezintă un răspuns guvernamental față de respectul ce trebuie acordat cetățenilor fiind, în același timp, un demers de eficientizare a activității de urmărire/soluționare a petițiilor adresate Prim-Ministrului, Guvernului în general/instituțiilor din Aparatul de lucru al Guvernului.